Δύο δηλώσεις «φωτιά», αλλά οι αγορές... έχουν τη δική τους άποψη

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο δηλώσεις «φωτιά», αλλά οι αγορές... έχουν τη δική τους άποψη
Δύο «επώνυμοι» κεντρικοί τραπεζίτες κάνουν αντίθετες δηλώσεις, αλλά οι αγορές ανεβάζουν ραγδαία τα επιτόκια, μη δείχνοντας εμπιστοσύνη στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Εξαγωγές και τουρισμός στο στόχαστρο. 

Οι αγορές δείχνουν να μην εμπιστεύονται την «κοινή γνώμη» των κεντρικών τραπεζών. Μέσα στους τελευταίους 4 μήνες ο όγκος των ομολόγων με αρνητικά επιτόκια έχει μειωθεί κατά 6 τρισ. δολάρια! Στα τέλη του 2020 ο όγκος των ομολόγων με αρνητικά επιτόκια βρισκόταν στα 18 τρισ. δολάρια.

Μέσα στον Μάιο είχαν ήδη πέσει στα 12 τρισ. δολάρια και συνεχίζουν στην ίδια κατεύθυνση σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αποδεικνύοντας ότι οι αγορές έτσι κι αλλιώς ετοιμάζονται για «σύσφιξη» της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Χαρακτηριστικό που καταγράφει την τάση αυτή είναι το γεγονός ότι ακόμα και στα γερμανικά ομόλογα οι αποδόσεις τείνουν από πολύ χαμηλές αρνητικές τιμές προς το μηδέν, έχοντας αγγίξει ήδη το μείον 0,17%, στρεβλώνοντας ακόμα περισσότερο την εικόνα που υπάρχει στα spreads.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η τάση αυτή ξεδιπλώνεται σε συνθήκες όπου οι ευρωπαίοι ειδικά κεντρικοί τραπεζίτες, όπως για παράδειγμα ο Γάλλος Francois Villeroy de Galhau, κραυγάζουν με όλη τους την δύναμη ότι «κάθε υπόθεση για μείωση αγορών (PEPP) το τρίτο τρίμηνο είναι καθαρή σπέκουλα…».

Ίσως να έχει δίκιο, ίσως με τη δήλωσή του αυτή – παραβιάζοντας τη δεοντολογία της ΕΚΤ – να προδικάζει την απόφαση της ΕΚΤ στις 10 Ιουνίου, πράγμα αρκετά υπερβολικό ειδικά για την παράδοση των Γάλλων κεντρικών τραπεζιτών. Παρ’ όλα αυτά το έκανε, αλλά οι αγορές δεν φαίνεται να τον... εμπιστεύονται και αρχίζουν να προεξοφλούν.

Πίνακας αγορών της ΕΚΤ μέχρι το Β τρίμηνο του 2021.

Ο πίνακας των αγορών της ΕΚΤ δείχνει ότι οι αγορές μέσα στο δεύτερο τρίμηνο συνεχίζονται πραγματικά αυξημένες και οι εξελίξεις στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων κρατικών και κυρίως εταιρικών θα πρέπει να «διαβαστεί» λαμβάνοντας υπ’ όψη αυτή την υπερδραστηριότητα της ΕΚΤ. Παρ’ όλα αυτά η τάση προεξόφλησης από πλευράς αγορών της προοπτικής ενός taper από πλευράς ΕΚΤ συνεχίζεται και φαίνεται στις περιοχές ειδικά των χαμηλών διαβαθμίσεων κυρίως στα εταιρικά ομόλογα.

Αυτό που ενισχύει αυτές τις τάσεις αμφισβήτησης, είναι το γεγονός ότι αφενός οι προβλέψεις της ΕΚΤ όσον αφορά τους δείκτες του δομικού πληθωρισμού διαχρονικά δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται από τις εξελίξεις και αφετέρου η άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ δείχνουν να κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση.

Πίνακας προβλέψεων και εξελίξεων τιμών του ονομαστικού και του δομικού ΔΤΚ στην Ε.Ε.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Fed έχει αρχίσει ήδη να κινείται με σοβαρή απόκλιση έναντι της ΕΚΤ.

Ο αντιπρόεδρος της Fed o Richard Clarida σε πρόσφατη δήλωσή του, σχεδόν ταυτόχρονη με τον Γάλλο κεντρικό τραπεζίτη υποστήριξε ότι «θα φτάσει κάποια στιγμή στις επόμενες συναντήσεις που θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε την μείωση του ρυθμού των αγορών τίτλων χρέους». Και αυτό για τις αγορές σημαίνει... αρχίστε να προεξοφλείτε.

Ήδη αυτό αποτυπώνεται στη διολίσθηση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ, όπως επίσης και στη δολαριακή τιμή του χρυσού, που ταξιδεύει πάνω από τα 1900 δολάρια η ουγγιά. Ποιες λέξεις κρύβονται πίσω από τους αριθμούς και τις κινήσεις αυτές; Οι ξεχασμένες «πληθωριστικές πιέσεις»…

Διαφορετικές σε μέγεθος και στιγμή χρονικής εμφάνισης σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά αναμφίβολα έχουν αρχίσει να ρίχνουν τις σκιές τους πάνω από την αυθόρμητη ανακατεύθυνση των κινήσεων στις αγορές. Και αυτό συμβαίνει πριν καν οι κεντρικοί τραπεζίτες πουν τι σκοπεύουν να κάνουν στις 10 Ιούνη στην Ευρώπη και στις 15/16 Ιούνη στην Ουάσιγκτον.

Για τις ΗΠΑ το «πάμφθηνο» δολάριο σε μία φάση που η οικονομική ανάκαμψη είναι το ζητούμενο δεν είναι πρόβλημα, το αντίθετο μάλιστα. Για την Ευρωζώνη όμως το ακριβό ευρώ σε ένα περιβάλλον πλημμυρισμένο από τα ευρώ που «παράγει» και μοιράζει δεξιά αριστερά η ΕΚΤ, με ζητούμενο ακόμα την ανάκαμψη μπορεί να αποδειχτεί σοβαρό πρόβλημα.

Ειδικά στον τουρισμό και στις εξαγωγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider