ΗΠΑ: «Οι αυξήσεις στους μισθούς λόγω έλλειψης δυναμικού οδηγούν στον εκδημοκρατισμό της εργασίας»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: «Οι αυξήσεις στους μισθούς λόγω έλλειψης δυναμικού οδηγούν στον εκδημοκρατισμό της εργασίας»
Το τοπίο έχει αλλάξει, μετά από δεκαετίες αυξανόμενων ανισοτήτων στη διανομή του πλούτου, ισχυρίζεται ο Cole Smead.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ αυξάνει τους μισθούς για τους εργαζόμενους προκαλώντας τον «εκδημοκρατισμό» της εργασίας και αλλάζοντας το πρόσωπο της «ταξικής πάλης», σύμφωνα με τον Cole Smead, πρόεδρο της Smead Capital Management ο οποίος μίλησε στο CNBC.

Ενώ το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό στις ΗΠΑ παραμένει χαμηλότερο από τα προ-πανδημικά επίπεδα, με τις μισθοδοσίες εκτός αγροτικού τομέα για τον Απρίλιο να αυξάνονται μόλις 266.000 έναντι προβλέψεων για 1.000.000, οι μισθοί των εργαζομένων αυξήθηκαν με τον μεγαλύτερο ρυθμό ετών, και νέες εγγραφές στα μητρώα ανεργίας εξακολουθούν να μειώνονται.

Η McDonald’s, η Chipotle, η Bank of America και η Under Armour είναι ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν δεσμευτεί σε αυξήσεις στους κατώτατους και μέσους μισθούς τους τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς οι εταιρείες ωθούνται να αυξάνουν τις αποδοχές με σκοπό να προσελκύουν εργαζόμενους με προοπτικές.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού μετά την πανδημία, που αποδίδεται εν μέρει στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, στην σχετιζόμενη με την Covid-19 διστακτικότητα για επιστροφή στην εργασία, καθώς και η συνέχιση των ενισχυμένων επιδομάτων ανεργίας στο πλαίσιο της κυβερνητικής ενίσχυσης, έχει «αλλάξει το τοπίο» μετά από δεκαετίες αυξανόμενων ανισοτήτων στη διανομή του πλούτου.

«Ως αποτέλεσμα, έχουμε έλλειψη δυναμικού, γι’ αυτό και η τιμή της εργασίας αυξάνεται… Έχουμε να δούμε κάτι τέτοιο εδώ και τόσο καιρό, και γι’ αυτό και ο κόσμος αισθάνεται μπερδεμένος, γιατί πηγαίνει απευθείας στα στόματα των ανθρώπων στις χαμηλότερες εισοδηματικές κλίμακες, και δεν είναι υπέρ των CEOs», σχολίασε ο Smead.

O Tilman Fertitta, CEO στην Landry’s και στον χώρο της φιλοξενίας, δήλωσε επίσης στο CNBC, ότι ενώ οι δουλειές του πήγαιναν καλύτερα από ποτέ, οι εβδομαδιαίες επιταγές οικονομικής ενίσχυσης από την κυβέρνηση, «σκοτώνουν» τις εταιρείες όταν αυτές πρέπει να βρουν εργαζόμενους.

«Όλοι παίρνουν τα επιπλέον 300 δολάρια, οι άνθρωποι δεν δουλεύουν, για να βγαίνουν, να πηγαίνουν για δείπνο ή στα καζίνο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να βρω εργαζόμενους, όλοι τους ξοδεύουν τα λεφτά τους σε εμένα», δήλωσε ο Fertitta.

«Πραγματικά παλεύουμε και αυτό είναι που προκαλεί τον πληθωρισμό αυτή την στιγμή, δεν έχετε εργαζόμενους. Πρέπει να σφάζετε 660.000 αγελάδες την εβδομάδα για να ανταπεξέλθετε, και αν σφάξετε 620 ή 630 χιλιάδες, να γιατί ακριβαίνει το μοσχάρι. Τα πάντα ακριβαίνουν, όλα τα προϊόντα που υπάρχουν».

«Ταξική πάλη»

Σύμφωνα με το ινστιτούτο οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ, οι CEOs έβγαλαν 320 φορές όσα έβγαλε ο μέσος εργαζόμενος το 2019, έχοντας αυξήσει τις ετήσιες αποδοχές τους 1.167% από το 1978, ξεπερνώντας κατά πολύ την ανάπτυξη του S&P (741%). Την ίδια περίοδο, οι αποδοχές για τον μέσο εργαζόμενο αυξήθηκαν μόλις 13,7%.

Ο Smead τόνισε πως η αμοιβή των CEO εν τέλει επωφελείται από την αύξηση των μετοχών, αλλά ισχυρίστηκε πως με τις αγορές μετοχών κοντά στα ιστορικά υψηλά τους και με τα καλά νέα περί ανάκαμψης να έχουν ήδη αποτιμηθεί, ο S&P 500 θα δυσκολευτεί να συνεχίσει να πιέζει προς τα πάνω τα επόμενα δέκα χρόνια.

«Αυτό δεν πρόκειται να βγει σε καλό στους CEOs μαζί με αυτή την πίεση από την τιμή της εργασίας» η οποία αυξάνεται, τόνισε. «Είναι φανταστικό. Θα υπάρξει εκδημοκρατισμός, ή η ταξική πάλη θα μοιάζει διαφορετική στα επόμενα 5 ή 10 χρόνια από ότι την συζητάμε τα τελευταία δύο ή τρία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider