Έρχεται… «QE» και από το ΔΝΤ;

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται… «QE» και από το ΔΝΤ;
Εξαιρετικά πιθανή μέσα στον Ιούνιο η ενεργοποίηση προγράμματος παροχής ρευστότητας και από το ΔΝΤ χωρίς δημοσιονομικές «δεσμεύσεις».

Το ΔΝΤ εμφανίζεται «έτοιμο» να αναλάβει ενεργό δράση στην παροχή ρευστότητας χωρίς τις γνωστές δημοσιονομικές δεσμεύσεις που συνοδεύουν τα δάνειά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στο περιβάλλον της Κομισιόν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, πιθανότατα θα ανακοινώσει μέσα στο δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου την ετοιμότητα του Ταμείου να προχωρήσει στην έκδοση ενός ποσού που μπορεί να φτάσει τα 650 δισ. δολάρια σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα τα οποία θα μπορούν να απορροφήσουν οι χώρες μέλη του. Σημειωτέον ότι μία τέτοια κίνηση είχε γίνει επίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers αλλά σε πολύ μικρότερο μέγεθος, μόλις 250 δισ. δολάρια. Τώρα η πρόθεση του Ταμείου είναι να διαθέσει πολλαπλάσιο ποσό.

Οι σχετικές συζητήσεις πάντως δεν φαίνεται πάντως να είναι ακόμα σε γνώση του ΥΠΟΙΚ στην Αθήνα.

Ενδείξεις για την ετοιμότητα του Ταμείου να κινηθεί με τον ίδιο τρόπο υπήρξαν και στην σύνοδο κορυφής του Παρισιού την περασμένη εβδομάδα που αφορούσε την χρηματοδότηση των αφρικανικών οικονομιών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν τόσο ο Μάριο Ντράγκι όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για την κινητοποίηση 100 δισ. δολάρια σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDR) σε αφρικανικές χώρες.

Στο ίδιο πλαίσιο ετοιμάζεται κατά πως φαίνεται η κινητοποίηση των 650 δισ. δολάρια σε SDR η κατανομή των οποίων θα μπορεί να γίνει με βάση την «κλείδα» συμμετοχής των χωρών μελών/μετόχων του Ταμείου.

Η απαιτούμενη πλειοψηφία στο Ταμείο για να εγκριθεί η κίνηση αυτή είναι το 85% των ψήφων.

Οι ΗΠΑ που φαίνεται να συμφωνούν με την κίνηση αυτή έχουν ποσοστό 17% και κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες θα ευνοήσουν τις σχετικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση του άρθρου 8.7 του καταστατικού για με την έκδοση SDRs

Τα SDRs είναι μια διαδικασία εφεδρικής χρηματοδότησης που δημιουργήθηκε το 1969 και μέσω αυτής υπάρχουν σήμερα σε κυκλοφορία 293 δισ. δολάρια και αντιπροσωπεύουν περίπου το 3%, του συνόλου των διαθέσιμων διεθνών αποθεμάτων του Ταμείου.

Τα SDRs δεν είναι το ίδιο με τα δάνεια του ΔΝΤ που σε κάθε περίπτωση συνοδεύονται δημοσιονομικές δεσμεύσεις…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider