Goldman Sachs: Ξεπερνά το 12% η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης στο ελληνικό ΑΕΠ

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Ξεπερνά το 12% η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης στο ελληνικό ΑΕΠ
Σημαντική θετική επίδραση στην πορεία του εγχώριου ΑΕΠ αναμένεται να έχουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, σε ποσοστό που θα προσεγγίσει το 14% το 2025, παραμένοντας άνω του 12% μέχρι το 2028, όπως συμπεραίνει η Goldman Sachs.

Σημαντική θετική επίδραση στην πορεία του εγχώριου ΑΕΠ αναμένεται να έχουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, σε ποσοστό που θα προσεγγίσει το 14% το 2025, παραμένοντας άνω του 12% μέχρι το 2028, όπως συμπεραίνει η Goldman Sachs.

Μέσω αυτών, και της σημαντικής κάλυψης του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» (19% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένων των επιχορηγήσεων και των δανείων), ο αμερικανικός οίκος αναμένει πως η σωρευτική ανάπτυξη θα ξεπεράσει το «φράγμα» του 5% μέχρι το 2026, που οριοθετείται περίπου για την Ιταλία και την Ισπανία. Πρόσφατα, άλλωστε είχε επισημάνει πως το RF θα αυξήσει το επίπεδο του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 7% περίπου στην Ελλάδα και 5% στην Πορτογαλία έως το 2026. Επιπλέον, το Ταμείο Ανάκαμψης κρίνεται λιγότερο σημαντικό για τη Γαλλία όχι μόνο διότι η στήριξη είναι μικρότερη, αλλά και επειδή το γαλλικό σχέδιο επικεντρώνονται σε τρέχουσες δαπάνες με ένα περιορισμένο εύρος νέων μεταρρυθμίσεων.

Goldman Sachs

Εξάλλου, ο μηχανισμός του Ταμείου, προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για τις χώρες του Νότου στο να διατηρήσουν την αναπτυξιακή τους δυναμική και μετά το πέρας του ανοίγματος των οικονομικών δραστηριοτήτων από την πανδημία, παρόλο που ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι υλοποίησης των σχεδίων.

Από την άλλη, η υγειονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη εξακολούθησε να βελτιώνεται, λόγω των αντίστροφων τάσεων σε κρούσματα και εμβολιασμούς. Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, η ηλικιακή δομή των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, (στις ηλικίες άνω των 60 καταγράφεται απότομη επιβράδυνση) συνάδει απόλυτα με τη σημαντική επίδραση της ενίσχυσης του ρυθμού εμβολιασμών, όπου αναμένεται μέχρι τα μέσα Ιουνίου να έχει επιτευχθεί ο στόχος του 50% του πληθυσμού. Ωστόσο, οι κίνδυνοι γύρω από την ινδική μετάλλαξη του στελέχους, που ευθύνεται για ένα απότομα αυξανόμενο ποσοστό μολύνσεων, παραμένει στο επίκεντρο, λόγω πιθανής διάδοσης και στις χώρες του Νότου, μέσω των καλοκαιρινών ταξιδιών. Η αποτελεσματικότητα παρ'όλα αυτά των εμβολίων υποδηλώνει ότι το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος της Ευρώπης βρίσκεται σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο με ένα περαιτέρω άνοιγμα το καλοκαίρι.

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και την επικείμενη κρίσιμη συνεδρίαση του Ιουνίου, ο αμερικανικός οίκος αναμένει μια μικρή μείωση του ρυθμού αγορών μέσω του έκτακτου προγράμματος PEPP, που θα συνοδεύεται από μια βελτιωμένη αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης. Παρόλο που τα yields στα μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογα έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ το Μάρτιο, το sell off που έχει πυροδοτηθεί μέχρι στιγμής δείχνει λιγότερο «αβλαβές» από αυτό του Φεβρουαρίου, αντικατοπτρίζοντας κυρίως το pricing που έχει γίνει γύρω από τις ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης και τον πληθωρισμό.

Goldman Sachs

Το πιο σημαντικό ζήτημα, ωστόσο, σύμφωνα με τη Goldman Sachs είναι η αναθεώρηση της στρατηγικής και το νέο guidance της ΕΚΤ, όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Όπως επισημαίνει, ενώ ο στόχος για πληθωρισμό συμμετρικά του 2% δείχνει πλέον πολύ πιθανός, οι πολιτικές επιπτώσεις αυτής της μετατόπισης του στόχου είναι πιθανώς περιορισμένες. Πέραν αυτού ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να στείλει ισχυρό σήμα στις αγορές για διατήρηση της πολύ ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής, που θα ξεπερνά τη δημοσιονομική στήριξη, με ορίζοντα την ανάκαμψη.

Photo: @Associated Press, AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider