Αυξημένες οι αγορές της ΕΚΤ και την περασμένη εβδομάδα

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξημένες οι αγορές της ΕΚΤ και την περασμένη εβδομάδα
Οι αγορές της ΕΚΤ εξακολουθούν να είναι αυξημένες, έφθασαν τα 21,67 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, αλλά το μεγάλο ερώτημα των αγορών ήταν και παραμένει το τι θα γίνει με το χρέος όταν αυτές μειωθούν ή σταματήσουν. 

Η περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, βρήκαν την ΕΚΤ να έχει πραγματοποιήσει καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP για 21,67 δισεκατομμύρια ευρώ (από 18,96 δισεκατομμύρια πριν από μια εβδομάδα), ανεβάζοντας το εύρος του PEPP σε 1074,76 δισεκατομμύρια.

Όσον αφορά το «κανονικό» πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (PSPP), οι καθαρές αγορές κρατικών ομολόγων ήταν αυξημένες κατά 5,89 δισεκατομμύρια σε 2.410,166 δισεκατομμύρια (από +6,72), ενώ οι αγορές εταιρικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 1,5 δισεκατομμύρια σε 276,53 δισεκατομμύρια (+1,8). Κατά την περίοδο, οι αγορές καλυμμένων ομολόγων μειώθηκαν κατά 0,332 δισεκατομμύρια ευρώ (από +0,917) σε 291,30 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αγορές του ABS μειώθηκαν κατά 0,2761 δισεκατομμύρια ευρώ (από +0,188) σε 28,478 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με τις αγορές αυτές οι αποδόσεις στα ελληνικά δεκαετή έπεσαν 2 bp κάτω του 1%, ενώ αυτές των ιταλικών που είχαν πάρει την ανιούσα συγκρατήθηκαν σε επίπεδα λίγο πάνω από την μονάδα, διατηρώντας το κόστος δανεισμού του ιταλικού δημοσίου πάνω από το αντίστοιχο ελληνικό…

Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα που έχει διαμορφωθεί είναι αφ’ ενός τι θα κάνει η ΕΚΤ στις 10 Ιούνη και αφ’ εταίρου, ακόμα και αν η ΕΚΤ διατηρήσει προς το παρόν τις ισχυρές αγορές, για πόσο ακόμα οι οικονομίες θα αντιμετωπίζουν τις απαιτήσεις των αγορών μόνο χάρη στην στήριξή της. Στην περίπτωση βέβαια που η ΕΚΤ κρίνει ότι μπορεί και πρέπει να συνεχίσει τις ενισχυμένες αγορές τίτλων χρέους θα πρέπει πολύ σύντομα να εξηγήσει τι θα κάνει με το PEPP, αν θα το αυξήσει όσο αφορά τον όγκο του ή όχι, καθώς με τους τρέχοντες ρυθμούς αγορών τα υπόλοιπα του «ταμείου» δεν αρκούν μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Εξ άλλου ο πρωτοφανής νομισματικός πληθωρισμός τόσο από την Fed (έχει μέσα σε ένα χρόνο αυξήσει την νομισματική κυκλοφορία 75%) όσο και από την ΕΚΤ έχουν αγγίξει επίπεδα που από μόνα τους θέτουν το ερώτημα τι θα συμβεί στις οικονομίες όταν αυτό το νομισματικό «ντοπάρισμα» αποσυρθεί. Κάποιοι οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να μιλάνε με βεβαιότητα για τον εξαναγκασμό της Fed να συνεχίσει με νομισματική χαλάρωση καθώς διαφορετικά η απόσυρση του QE θα οδηγήσει την οικονομία σε …ενδόρρηξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider