Στα 913 MWp η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών το 2020

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 913 MWp η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών το 2020
Το 2020 υπήρξε μια ιδιαίτερη χρονιά, καθώς μία αλλαγή στον τρόπο που «κλειδώνει» η ταρίφα άλλαξε άρδην τον τρόπο παρουσίασης των στατιστικών στοιχείων. 

Τα στατιστικά στοιχεία για την αγορά φωτοβολταϊκών το 2020 ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, τονίζοντας πως το 2020 υπήρξε μια ιδιαίτερη χρονιά, όχι μόνο γιατί η πανδημία επηρέασε την αγορά, αλλά και γιατί μία αλλαγή στον τρόπο που «κλειδώνει» η ταρίφα (με «δήλωση ετοιμότητας» και όχι με την ηλέκτριση) άλλαξε άρδην τον τρόπο παρουσίασης των στατιστικών στοιχείων.

Έτσι, στα παρακάτω στοιχεία δίνονται δύο διαφορετικά ζεύγη μεγεθών για την ετήσια αγορά: ένα για τη νέα ετήσια και συνολική εγκατεστημένη ισχύ, και ένα για τη νέα ετήσια και συνολική ισχύ συστημάτων που είναι διασυνδεδεμένα με το δίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, 780 συστήματα συνολικής ισχύος 453,8 MWp εγκαταστάθηκαν αλλά δεν διασυνδέθηκαν εντός του 2020 (κατέθεσαν δήλωση ετοιμότητας και πρόκειται να διασυνδεθούν εντός του 2021). Η διάκριση αυτή έχει νόημα διότι η εγκατεστημένη ισχύς αντικατοπτρίζει τις πωλήσεις εξοπλισμού, τον αριθμό συστημάτων και τις θέσεις εργασίας, ενώ τα διασυνδεδεμένα συστήματα επηρεάζουν την ισχύ που είναι διαθέσιμη στο Σύστημα αλλά και τα οικονομικά μεγέθη του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και τις εκάστοτε πληρωμές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ.

Το 2020, η αγορά των συστημάτων αυτοπαραγωγής σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, παραμένοντας παρόλα αυτά σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα του δυναμικού της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκαν 17 MWp νέων συστημάτων με ενεργειακό συμψηφισμό ή εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ της κατηγορίας αυτής στα 51 MWp, με τα εμπορικά συστήματα να καλύπτουν ποσοστό άνω του 90% αυτής της ισχύος και τα οικιακά συστήματα να υπολείπονται σημαντικά.

Εγκατεστημένα και Διασυνδεδεμένα συστήματα

MWp

Νέα εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών το 2020

913

Νέα εγκατεστημένη ισχύς διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών το 2020

459

Συνολική εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών ως και το 2020

3.742

Συνολική εγκατεστημένη ισχύς διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών ως και το 2020

3.288

Θέσεις εργασίας

Το 2020 η αγορά φωτοβολταϊκών συντήρησε (και μάλιστα εν μέσω πανδημίας) 42.200 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης (άμεσες, έμμεσες και συνεπαγόμενες).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider