Ελλάδα
13-05-2021 | 20:10

Γ. Στουρνάρας για λιτότητα: Σε ύφεση, δεν ζητάς περικοπές από μία χώρα

Newsroom
Μοιράσου το
Γ. Στουρνάρας για λιτότητα: Σε ύφεση, δεν ζητάς περικοπές από μία χώρα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο νέων αιτημάτων για μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνομιλία που είχε με τον διευθυντή των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το αν ανησυχεί ότι οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν από την Ελλάδα περικοπές λόγω χρέους, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «πήραμε μαθήματα από το παρελθόν. Σε ύφεση δε ζητάς περικοπές από μία χώρα» και πρόσθεσε ότι «είμαστε σε καλύτερη θέση και υπάρχει κατανόηση».

Σε ερώτηση για τον πληθωρισμό, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν υπάρχουν φόβοι για αύξηση του πληθωρισμού, ωστόσο τόνισε ότι «για πολλούς στην Ευρώπη το 2% είναι ταβάνι και όχι στόχος, αυτό είναι πρόβλημα. Πιστεύω ότι πρέπει να είναι στόχος».

Ερωτηθείς γιατί η ευρωπαϊκή ανάπτυξη υπολείπεται των ΗΠΑ, απάντησε ότι ένα θέμα είναι τα εμβόλια και οι καθυστερήσεις στην αρχή και ένα άλλο ότι στις ΗΠΑ υπάρχει μία κυβέρνηση που πήρε αμέσως την απόφαση για μία πιο επεκτατική πολιτική. «Είναι θέμα πολιτικών, αλλά και της πιο ευέλικτης οικονομίας που έχετε. Οι ΗΠΑ είναι μια Ομοσπονδία και για κάποιους από μας αυτό είναι μία έμπνευση». Κάποιοι θέλουμε να κάνουμε την οικονομία της Ευρώπης πιο ευέλικτη, πιο πολύ σαν των ΗΠΑ.

Μιλώντας για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο επικεφαλής της ΤτΕ τη χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά σημαντική» και, όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι η μεγαλύτερη αποτυχία μας» προσθέτοντας ότι η περιοχή μας, η Μεσόγειος επηρεάζεται περισσότερο από άλλες περιοχές. «Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι θέμα των Κεντρικών Τραπεζών, όμως η σταθερότητα που είναι ο βασικός μας στόχος επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή. Οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να βασίζουν τις αποφάσεις τους σε αυτόν τον παράγοντα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζ. Κ. Τρισέ (Delphi): Η κρίση ως επιταχυντής της ευρωπαϊκής οικονομίας

Γ. Στουρνάρας: Στο επίκεντρο η προστασία του ασφαλισμένου

Γ. Ζανιάς (Delphi): Δεν θα χρειαστούν μέτρα λιτότητας μετά τον κορονοϊό

MUST READ

Γ. Στουρνάρας: Στα 700 δισ. ευρώ το κόστος της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2100

Γ. Στουρνάρας: Η βιωσιμότητα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά προϋπόθεση για την πορεία μας στο μέλλον