Τροπολογία του Κ. Καραμανλή με ρυθμίσεις για συμβάσεις στρατηγικής σημασίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τροπολογία του Κ. Καραμανλή με ρυθμίσεις για συμβάσεις στρατηγικής σημασίας
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής
Η κατάθεση της τροπολογίας λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σχετικά με τις συμβάσεις στρατηγικής σημασίας, κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Καραμανλής, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση κοινοτικών οδηγιών σχετικά με το τραπεζικό σύστημα.

Η κατάθεση της τροπολογίας λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών διευκρίνισε ότι η ψήφιση της νέας ρύθμισης δημιουργεί δικλείδες ασφαλείας, ώστε όλα τα έργα στρατηγικής σημασίας να γίνονται κάτω από πολύ συγκεκριμένο και αυστηρό έλεγχο.

Η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

- Θεσπίζεται το νομικό πλαίσιο για την κατάρτιση, έγκριση, διαχείριση, έλεγχο και αναθεώρηση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

- Δίνονται οι έννοιες των όρων που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή των προτεινόμενων διατάξεων, καθορίζονται το είδος των συμβάσεων, το ποσό του συνολικού προϋπολογισμού κάθε σύμβασης για την ένταξη της στο πρόγραμμα, η χρονική διάρκεια του προγράμματος κλπ.

- Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την έγκριση και τη χρηματοδότηση των συμβάσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα, που μπορεί να προέρχεται από εθνικούς, ή διεθνείς πόρους, για την υλοποίηση δε αυτών μπορεί να επιλέγεται η σύμπραξη μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ή οι διατάξεις για τις συμβάσεις παραχώρησης κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

- Προβλέπεται η διαδικασία αναθεώρησης του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος ή επιμέρους σύμβασης αυτού. Για την υλοποίηση των συμβάσεων μπορεί να εφαρμόζονται αναλογικά τα ισχύοντα άρθρα περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την εξυπηρέτηση στρατηγικών επενδύσεων, των διαδικασιών ταχείας αδειοδότησης κλπ.

- Προσδιορίζονται τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας αξιολογεί και εγκρίνει την υπαγωγικότητα συμβάσεων στο πρόγραμμα.

- Καθορίζεται η διαδικασία υποβολής προτάσεων από τους φορείς, για την ένταξη συμβάσεων αρμοδιότητας τους στο πρόγραμμα.

- Παρέχεται εναλλακτικά η δυνατότητα ορισμού του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ως φορέα ωρίμανσης των συμβάσεων για έργα που εντάσσονται στο πρόγραμμα και καθορίζεται η σχετική διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βουλή: Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια - Διαφορετικές προσεγγίσεις από τους φορείς

Συμβάσεις 2.423.800 ευρώ για έργα αποκατάστασης στην Περιφέρεια Ρεθύμνου

Γ. Καραγιάννης: Μέχρι το τέλος του 2021 συμβάσεις έργων ΣΔΙΤ 3,1 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider