Ευ. Βενιζέλος: Το τέλος της πανδημίας να σημάνει μια νέα εποχή διαπραγματεύσεων για το κοινό ευρωπαϊκό χρέος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευ. Βενιζέλος: Το τέλος της πανδημίας να σημάνει μια νέα εποχή διαπραγματεύσεων για το κοινό ευρωπαϊκό χρέος
Η κυριότερη αντίδραση, εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, είναι πάντα οι ευαισθησίες του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου.

Την ανάγκη το τέλος της πανδημίας να σημάνει την αρχή μιας νέας εποχής διαπραγματεύσεων για την ευρωπαϊκή ήπειρο, τόνισε στην τοποθέτηση του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και στο πάνελ «Πως να κάνουμε την ευρωπαϊκή ανάκαμψη επιτυχία», ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συνταγματολόγος και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε την σημασία των χρηματοοικονομικών εργαλείων που έχουν τα κράτη-μέλη στην διάθεση τους, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Στοιχεία σημαντικά για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη δημοκρατίας.

Η γερμανική προεδρεία έχει ήδη προτείνει, τόνισε, μιας μορφής συμφωνία για τον κανόνα δικαίου. Ωστόσο, προειδοποίησε ο κ. Βενιζέλος, το βασικό θέμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το κοινό ευρωπαϊκό χρέος με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, καθώς ήδη υπάρχουν μια σειρά αντιδράσεις.

Η κυριότερη αντίδραση, εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, είναι πάντα οι ευαισθησίες του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου. H πιο πρόσφατη απόφαση του είναι πως ο γερμανός πρόεδρος έχει την εξουσία να επικυρώνει, ή όχι, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Διότι, συνέχισε, πως τώρα και για όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση της πανδημίας, τα επίπεδο των βασικών επιτοκίων δανεισμού είναι περίπου ίδιο για όλες τις χώρες, βοηθώντας τους να κατευθύνουν σημαντικά κεφάλαια προς τις επιχειρήσεις για την ενίσχυση της αγοράς.

Όμως, μετά το πέρας της πανδημίας θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την πραγματική κατάσταση και τα πραγματικά νούμερα, καθώς και τις ανισότητες που υπάρχουν ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider