Γ. Ζαββός: Με τον «Ηρακλή» η χώρα κατορθώνει να βγει από την κρίση του τραπεζικού συστήματος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γ. Ζαββός: Με τον «Ηρακλή» η χώρα κατορθώνει να βγει από την κρίση του τραπεζικού συστήματος
Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών, η μεταρρύθμιση του «Ηρακλή» έγινε χωρίς να επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο.

Την κορυφαία εμπροσθοβαρή μεταρρύθμιση της ελληνικής κυβέρνησης από τις εκλογές του 2019, με σκοπό τη ριζική μείωση των κόκκινων δανείων, χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, το σχέδιο "Ηρακλής" για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

Μιλώντας σε πάνελ με τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Ζαββός είπε ότι το σχέδιο υλοποιήθηκε σε χρόνους ρεκόρ για τη χώρα μας σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μεταρρύθμιση, συμμετείχαν μαζικά και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και επιτεύχθηκε μέσα στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του σχήματος μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40%.

Πρόκειται για απτό αποτέλεσμα μίας συντονισμένης δράσης, είπε ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών, το οποίο καθιστά τις τράπεζες επενεπενδύσιμες και ικανές να αντλούν κεφάλαια από τις αγορές, ενώ ο «Ηρακλής» αποτέλεσε τον καταλύτη που οδήγησε στις απανωτές πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός Οικονομικών, η μεταρρύθμιση του «Ηρακλή» έγινε χωρίς να επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο. «Λόγω της εμπιστοσύνης που έχουν οι διεθνείς αγορές, απευθυνθήκαμε στους επενδυτές για να αγοράσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αυτό είχε θετικές επιπτώσεις πρώτα από όλα στον Έλληνα πολίτη γιατί, απαλλάσσοντας τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια, δίνουμε τη δυνατότητα να στρέψουν τη ρευστότητά τους στην πραγματική οικονομία», είπε ο κ. Ζαββός.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Ζαββός, με τον «Ηρακλή» υπάρχει επίσης θετική επίπτωση στην κεφαλαιαγορά και στην αγορά ακινήτων.

Αναφερόμενος στον «Ηρακλή ΙΙ» για τον οποίο δόθηκε πρόσφατα η έγκριση από την Κομισιόν, στόχος είναι να μειωθούν τα εναπομείναντα κόκκινα δάνεια, καθώς και τυχόν νέα από την πανδημική κρίση. «Με τον Ηρακλή Ι τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν κατά 32 δισ. ευρώ, αποσκοπούμε μέσα στους επομένους 18 μήνες να μειώσουμε άλλα 32 δις. ευρώ εναπομείναντα δάνεια. Πιστεύουμε ότι ήδη από το 2021 και σίγουρα το 2022, οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα έχουν κατεβάσει τα ποσοστά των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο επίπεδο και πολύ κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο», ανέφερε ο αρμόδιος Υφυπουργός, προσθέτοντας ότι σε λίγες μέρες το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή ΙΙ» θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

«Με τον Ηρακλή η χώρα κατορθώνει να βγει από την κρίση του τραπεζικού συστήματος κυρίως όμως στέλνει ένα μήνυμα μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας, συνέπειας και συνέχειας στους διεθνείς επενδυτές. Όλα τα ευρωπαϊκά όργανα υποστηρίζουν τον Ηρακλή αλλά κυριότερα από όλα, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης οι διεθνείς επενδυτές. Είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση που ανοίγει την πόρτα για την επόμενη μέρα για το τραπεζικό μας σύστημα», τόνισε ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider