Ελλάδα
11-05-2021 | 14:14

Γεωργιάδης: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης

Ρομίνα Νικηφόρου
Μοιράσου το
Γεωργιάδης: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις εστίασης προκειμένου να λάβουν την επιδότηση με κεφάλαιο κίνησης από το πρόγραμμα συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ.

Όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, «σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της Εστίασης μέσω ΕΣΠΑ. Αύριο θα λάβουμε την επίσημη επιστολή οπότε η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις θα λειτουργήσει την Παρασκευή. Με την αίτηση ο κάθε δικαιούχος θα βλέπει το ανώτατο ποσό που δικαιούται».

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου είχαν έτοιμη τη σχετική πλατφόρμα και ανέμεναν το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες που, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη δίνεται σήμερα και έτσι στο τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσει η διαδικασία. Οι επιχειρήσεις εστίασης αναμένουν το ποσό που τους αναλογεί προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα για την αγορά πρώτων υλών στις οποίες προχώρησαν για την επαναλειτουργία τους από την περασμένη Δευτέρα.

Yπενθυμίζεται ότι η δράση, που τίθεται σε εφαρμογή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2021 - 2027, αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες, ενώ περιλαμβάνει για πρώτη φορά και επιχειρήσεις franchise. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και είναι μη επιστρεπτέο.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019. 

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

Α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.

Β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

Γ) Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.

Δ) Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

Ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν ν ενταθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.