Στις 18 Ιουνίου η έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης των 30,5 δισ. ευρώ

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις 18 Ιουνίου η έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης των 30,5 δισ. ευρώ
Η 18η Ιουνίου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία κλειδί για την έγκριση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Συνεδριάζει το Ecofin και στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να επικυρώσει πολιτικά το πρώτο πακέτο σχεδίων κρατών - μελών που θεωρούνται πιο ώριμα και ολοκληρωμένα.

Η 18η Ιουνίου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία κλειδί για την έγκριση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Συνεδριάζει το Ecofin και στόχος είναι να επικυρώσει πολιτικά το πρώτο πακέτο σχεδίων κρατών - μελών που θεωρούνται πιο ώριμα και ολοκληρωμένα.

Η Ελλάδα χθες έλαβε ξανά εύσημα για την ωριμότητα του σχεδίου των 30,5 δισ. ευρώ που, όπως ειπώθηκε, ισορροπεί ανάμεσα σε έργα επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Τα εύσημα ήρθαν από τον αρμόδιο επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι ο οποίος ήταν ομιλητής στο συνέδριο των Δελφών.

Το σχέδιο για να εγκριθεί πρέπει να προηγηθεί η θετική αποτίμησή του σε τεχνικό επίπεδο από την Κομισιόν και η θετική εισήγηση της Επιτροπής EFC προς τη Σύνοδο του Ecofin.

Αυτό που έγινε φανερό χθες, κυρίως από την τοποθέτηση του Πάολο Τζεντιλόνι αλλά και του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις (Ικανοποίηση Κομισιόν για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης των κρατών της ΕΕ ) στο Ευρωκοινοβούλιο η οποία προηγήθηκε είναι η προσπάθεια επιτάχυνσης της έλευσης των προκαταβολών του 13% (δηλαδή 4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα).

Επιχειρείται να έρθουν εντός του Ιουλίου. Και τούτο σε μία προσπάθεια αναστροφής των αρνητικών προβλέψεων- πληροφοριών περί καθυστέρησης και έλευσης των χρημάτων το δεύτερο εξάμηνο δηλαδή στα τέλη Αυγούστου ή το Φθινόπωρο.

Ικανοποίηση Κομισιόν για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης των κρατών της ΕΕ

Ο Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για το κλίμα...

Σημείο-κλειδί βεβαίως, όπως οι ίδιοι έκαναν σαφές, είναι όχι μόνο η ωριμότητα αρκετών σχεδίων ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η πολιτική επικύρωσή τους ως "πακέτο", αλλά και το μεγάλο αγκάθι των ιδίων πόρων. Μετά το ξεμπλοκάρισμα του θέματος στη Γερμανία, ασκούνται πιέσεις σε όλα τα κράτη-μέλη που δεν έχουν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ούτως ώστε αυτό να καταστεί εφικτό πριν τον Ιούνιο.

Αν δεν λυθεί αυτό το θέμα η Επιτροπή δεν θα μπορέσει να δανεισθεί από τις αγορές. Στόχος είναι ο δανεισμός να γίνει τον Ιούνιο και έτσι μετά την έγκριση του Ecofin να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις και να δοθούν τα χρήματα στα κράτη-μέλη.
Μάλιστα, κοινοτικά στελέχη xθες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να διενεργηθεί και νέα έκτακτη Σύνοδος του Εcofin αργότερα μέσα στον Ιούνιο για να εγκριθούν και τα σχέδια που έχουν καθυστερήσει.

Μέχρι στιγμής το πράσινο φως για το θέμα των ιδίων πόρων έχουν δώσει 19 κράτη. Επίσης έχουν κατατεθεί 14 εθνικά σχέδια και με δυο-τρεις εξαιρέσεις αναμένονται τα υπόλοιπα έως το τέλος του μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider