IOBE: Βελτιώνεται το κλίμα αλλά δεν θα γίνει αυτόματα η επαναφορά της οικονομίας – Κρίσιμες οι αποφάσεις πολιτικής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
IOBE: Βελτιώνεται το κλίμα αλλά δεν θα γίνει αυτόματα η επαναφορά της οικονομίας – Κρίσιμες οι αποφάσεις πολιτικής
«Συνολικά, το στοίχημα για την ελληνική οικονομία θα είναι η ανάκαμψη να μετουσιωθεί σε μεσοπρόθεσμα ισχυρή ανάπτυξη».

«Η επαναφορά σημαντικών τομέων της οικονομίας στα επίπεδα πριν από την πανδημία δεν θα είναι αυτόματη, ούτε σίγουρη, και σε αυτή την πορεία εξεύρεσης νέας ισορροπίας πολλές θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν, ενώ και οι αποφάσεις οικονομικής πολιτικής θα αποκτούν μεγάλη κρισιμότητα» αναφέρει το ΙΟΒΕ σχολιάζοντας την πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος τον μήνα Απρίλιο. «Συνολικά, το στοίχημα για την ελληνική οικονομία θα είναι η ανάκαμψη που αναμένεται καθώς θα υποχωρεί η πανδημία να μετουσιωθεί σε μεσοπρόθεσμα ισχυρή ανάπτυξη» προσθέτει.

Στην ανακοίνωσή του ο ΙΟΒΕ αναλύει την νέα ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος, στο μέγιστο επίπεδο του τελευταίου έτους, η οποία δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Κομισιόν. Αναφέρει πως «όπως συνέβη συνολικά στην Ευρώπη τον Απρίλιο, και στην Ελλάδα ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε στις 97,9 μονάδες, έναντι 96,9 μονάδων τον Μάρτιο».

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από τον Μάιο του 2020. Καταγράφεται βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας, εκτός από τη Βιομηχανία όπου υπάρχει ανεπαίσθητη υποχώρηση, με τους υπόλοιπους τομείς να εισπράττουν ήδη τα πρώτα οφέλη από την επανέναρξη των δραστηριοτήτων και την επαναλειτουργία των φυσικών καταστημάτων, προσδοκώντας το άνοιγμα του τουρισμού. Παράλληλα, βελτιώθηκε σημαντικά η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Στο σχόλιό του το ΙΟΒΕ αναφέρει πως «συνεχίζεται, έτσι, η άμβλυνση της απαισιοδοξίας που ξεκίνησε τους προηγούμενους μήνες, καθώς γίνονται βήματα σταδιακής επανεκκίνησης τμημάτων της οικονομίας σε αναστολή, αλλά και της κοινωνικής ζωής. Η επιταχυνόμενη πρόοδος στη διαδικασία εμβολιασμού, οι διευρυμένες δυνατότητες ανίχνευσης του ιού, τα ηπιότερα επιδημιολογικά δεδομένα από το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου, και η αναμενόμενη μερική ή πλήρης άρση περιορισμών στην κατανάλωση και την επιχειρηματική λειτουργία στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου (τουρισμός, διαπεριφερειακές μετακινήσεις, εστίαση), δημιουργούν ένα σαφώς θετικότερο κλίμα στην οικονομία, ενισχύοντας τις προσδοκίες επιστροφής τους επόμενους μήνες σε συνθήκες «κανονικότητας». Το πώς θα εξελιχθούν οι προσδοκίες στην οικονομία στο επόμενο διάστημα, θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό και τα χαρακτηριστικά της ανάκαμψης μαζί με τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης που ισχύουν εδώ και περίπου ένα έτος.

Αναλυτικότερα:

Στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε ήπια, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα διογκώθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν ήπια.

Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή αμβλύνθηκαν ελαφρά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύθηκαν.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται, με το ύψος των αποθεμάτων να παραμένει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, όμως οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή των πωλήσεων είναι πολύ αισιόδοξες.

Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και τη ζήτηση παραμένουν αρνητικές, παρά τη μικρή αποκλιμάκωση, όμως οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της ζήτησης είναι ακόμα πιο θετικές.

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αμβλύνονται σημαντικά, όπως και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, ενώ παράλληλα βελτιώνονται οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές και ενισχύεται η πρόθεση για αποταμίευση.

Σημαντική περαιτέρω βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος σε προ κορονοϊού επίπεδα για ΕΕ-Ευρωζώνη

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δελτίο του ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος συνέχισε την έντονη ανάκαμψή του τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ, και διαμορφώθηκε στις 109,7 μονάδες στην ΕΕ και στις 110,3 μονάδες στην Ευρωζώνη, από 99,9 και 100,9 μονάδες αντίστοιχα. Η ενίσχυση αυτή φέρνει τον δείκτη υψηλότερα από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του και πρώτη φορά σε επίπεδα πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού. Η σημαντική άνοδος του δείκτη οφείλεται στη βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, καθώς επίσης και στους καταναλωτές. Στην Βιομηχανία οι προσδοκίες ενισχύθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα (+8,3 μονάδες) φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό, στις Υπηρεσίες (+12,2) ο δείκτης επέστρεψε σε θετικά επίπεδα, στο Λιανικό εμπόριο (+9,5) όλες οι συνιστώσες του δείκτη κινήθηκαν ανοδικά, όπως και εκείνες της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (+3,1), ενώ στις Κατασκευές (+5,8) οι αισιόδοξες προσδοκίες για την απασχόληση οδήγησαν εκ νέου σε θετικές προσδοκίες του δείκτη. Όσον αφορά στις μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε σε όλες τις χώρες με την Πολωνία (+11,3) να ξεχωρίζει και να ακολουθούν η Ολλανδία (+10,7), η Ισπανία (+9,1), η Γαλλία (+8,5), η Γερμανία (+5,7) και τέλος η Ιταλία (+5,3). Μάλιστα σε όλες αυτές τις χώρες ξεπέρασε πλέον τον μακροχρόνιο μέσο όρο των 100 μονάδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider