Νέα ενίσχυση οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο στην Ελλάδα - Ισχυρότερη η άνοδος στην ΕΕ που «βγήκε» από την πανδημία

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα ενίσχυση οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο στην Ελλάδα - Ισχυρότερη η άνοδος στην ΕΕ που «βγήκε» από την πανδημία
Απομένει ακόμα ένα… βήμα στην Ελλάδα για να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Σε υψηλό 11μήνου το κλίμα στην Ελλάδα, βελτίωση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Την άνοδο του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα όπως καταγράφεται από το ΙΟΒΕ στις 97,9 μονάδες τον Απρίλιο, από τις 96,9 μονάδες ένα μήνα πριν ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν (καθώς συλλέγει τα στοιχεία από όλα τα κράτη). Τα καλά νέα είναι πως στην Ελλάδα καταγράφεται για το τρίτο μήνα αυξητική τάση στον πρόδρομο δείκτη οικονομικής συγκυρίας ο οποίος, για τους οικονομολόγους, συνιστά τον προάγγελο για την πορεία του ΑΕΠ.

Ωστόσο, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η άνοδος του οικονομικού κλίματος ήταν ταχύτερη (σ.σ. από τις 98 μονάδες τον Μάρτιο εκτοξεύθηκε στις 109,7 μονάδες τον Απρίλιο). Και έτσι η Επιτροπή πανηγυρίζει γιατί, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, ο εν λόγω δείκτης αυξήθηκε πάνω από το όριο των 100 μονάδων και επέστεψε στα προ κρίσης επίπεδα. Πολύ μεγάλη ήταν η αύξηση στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, οι οποίες επέστρεψαν στα προ πανδημίας επίπεδα (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Πολωνία).

Η πορεία στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το κλίμα ακόμα παραμένει κοντά μεν αλλά κάτω από το ανάλογο όριο. Η «πήχης» για τη χώρα είναι πιο ψηλά.

Προ πανδημίας η Ελλάδα είχε καταφέρει να «αναρριχηθεί» στις 113,4 μονάδες (Φεβρουάριος 2020). Υποχωρώντας στις 109,5 μονάδες τον Μάρτιο του 2020, στις 99,5 μονάδες τον Απρίλιο του 2020 και «πέφτοντας» πολύ πιο κάτω στη συνέχεια, πριν αρχίσει η ανάκαμψη του δείκτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν (και θα εξειδικευτούν στις 5/5 από το ΙΟΒΕ), τον Απρίλιο στην Ελλάδα η πιο μεγάλη άνοδος κατεγράφη στις κατασκευές και στο λιανεμπόριο (σ.σ. και λόγω και του ανοίγματος των καταστημάτων).

Μετριάστηκαν οι αρνητικές πιέσεις στην βιομηχανία, στις υπηρεσίες αλλά και βελτιώθηκε (σε αρνητική πάντα κύμανση) η θέση των καταναλωτών για το παρόν και για τις προοπτικές της οικονομίας.

Όπως ανέφερε και το ΙΟΒΕ στο τελευταίο του δελτίο οικονομικής συγκυρίας για το μήνα Μάρτιο «η πρόοδος στη διαδικασία του εμβολιασμού και οι περισσότερες δυνατότητες ανίχνευσης του ιού, επιτρέπουν το σχεδιασμό για τη σταδιακή άρση προσεχώς των περιοριστικών μέτρων και την τμηματική επαναλειτουργία της οικονομίας. Αυτή η προοπτική επηρεάζει κυρίως τις προσδοκίες των νοικοκυριών, αλλά και τομείς που βρίσκονται επί μακρόν σε αναστολή λειτουργίας, όπως το Λιανικό Εμπόριο και ο Τουρισμός, αμφότεροι με σημαντική βαρύτητα για την ελληνική οικονομία». Το ΙΟΒΕ εκτιμά πως «πέρα από τις εξελίξεις στα επιδημιολογικά δεδομένα, οι αποφάσεις της οικονομικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, στην Ευρώπη και εγχωρίως, θα είναι κρίσιμες για την εξέλιξη του οικονομικού κλίματος και τη διαμόρφωση προϋποθέσεων «επιστροφής στην κανονικότητα».

Διαβάστε επίσης
3μηνιαία ΙΟΒΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανάπτυξη έως 4% βλέπει για το 2021 το ΙΟΒΕ – Το «κακό» σενάριο για ανάπτυξη 1,5%-2%

ΙΟΒΕ: 1 δισ. ευρώ και 25.000 θέσεις εργασίας η συμβολή του Metropolitan Expo στο ΑΕΠ

ΙΟΒΕ: 6,1 δισ. ευρώ η συμβολή του γερμανικού επιχειρείν στην οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider