Νέες μονάδες ΑΠΕ 30MW ολοκλήρωσε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες - Στα 250MW σύντομα το χαρτοφυλάκιο σε λειτουργία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες μονάδες ΑΠΕ 30MW ολοκλήρωσε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες - Στα 250MW σύντομα το χαρτοφυλάκιο σε λειτουργία
Έτοιμο το πρώτο φωτοβολταϊκό 15MW στη Δυτική Μακεδονία, όπως και αιολικά πάρκα 16MW σε Κεφαλονιά, Κρήτη και Λήμνο

Μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 30 MW προστίθενται στο εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, καθώς ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού ισχύος 15 MW, από το cluster έργων 230 MW που έχει ξεκινήσει να υλοποιεί η θυγατρική της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία.

Μέχρι το φθινόπωρο, αναμένεται να αποπερατωθεί η κατασκευή και του δεύτερου «δίδυμου» έργου 15 MW στο cluster. Στα σκαριά επίσης βρίσκεται η κατασκευή και του μεγάλου πάρκου της συστοιχίας, ισχύος 200 MW, ώστε το σύνολο του έργου να έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβρη του 2022.

Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά την έγκριση της σύμβασης μεταξύ της θυγατρικής της ΔΕΗ και του αναδόχου του έργου, το κόστος υλοποίησης της μεγάλης μονάδας διαμορφώθηκε στα 83,7 εκατ. ευρώ μέσω του διαγωνισμού που διεξήγαγε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, από 110 εκατ. που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός της. Κατά συνέπεια, αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο ανταγωνιστικά έργα στην Ευρώπη, καταδεικνύοντας τον ενεργό ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η ΔΕΗ στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Την ίδια στιγμή, παρά τους περιορισμούς που θέτει η πανδημία και τα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπισή της, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ολοκλήρωσε αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 16MW σε Κεφαλλονιά, Κρήτη και Λήμνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία είναι η μοναδική μέχρι σήμερα που έχει ολοκληρώσει έργα ανακαίνισης (repowering) παλαιών αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 20MW.

Η ολοκλήρωση των παραπάνω έργων αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση του προγραμματισμού της εταιρεία, με βάση τον οποίο το χαρτοφυλάκιο των εν λειτουργία έργων αναμένεται να φθάσει τα 250 MW στους επόμενους μήνες. Ενδιάμεσος στόχος για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι τα 500 MW στο τέλος του 2022, με απώτερο σκοπό την εγκατεστημένη ισχύ στα 1,5GW εντός τριετίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider