Ελλάδα
02-04-2021 | 11:22

Σταϊκούρας: Όταν εξασφαλισθεί η επιστροφή στην κανονικότητα θα αρχίσουν να αποσύρονται τα μέτρα στήριξης

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Όταν εξασφαλισθεί η επιστροφή στην κανονικότητα θα αρχίσουν να αποσύρονται τα μέτρα στήριξης
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τα μέτρα στήριξης θα διατηρηθούν όσο χρειαστεί και θα αρχίσουν να αποσύρονται όταν εξασφαλισθεί η επιστροφή στην κανονικότητα, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος. Προανήγγειλε μάλιστα και πρόσθετες παρεμβάσεις σε κλάδους όπως ο τουρισμός πέραν του προγράμματος του νέου ΕΣΠΑ που ανακοινώθηκε χθες.
Είναι απολύτως εφικτός ρυθμός ανάπτυξης πάνω από 4% φέτος, ανέφερε. Είπε ότι το βασικό σενάριο προβλέπει την επιστροφή του τουρισμού στο 45% του τζίρου του 2019, αλλά η κυβέρνηση έχει επεξεργασθεί και σενάρια ταχύτερης ανάκαμψης αλλά και δυσμενέστερα σενάρια για τα οποία, όπως επισήμανε, υπάρχει επάρκεια ταμειακών διαθεσίμων.

Μέτρα στήριξης

Αναλυτικά για το θέμα των μέτρων στήριξης ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι επειδή η αγορά είναι και στα πρώτα βήματα της επιστροφής της στην κανονικότητα «όταν αυτή εξασφαλιστεί η επιστροφή στην κανονικότητα τότε θα αρχίσουν να αποσύρονται» τα μέτρα στήριξης. «Τα μέτρα δεν μπορούν να αποσυρθούν αύριο το πρωί και δεν πρέπει να αποσυρθούν. Αυτό είναι βασικό θέμα και προτεραιότητα της χώρας μας και στα ευρωπαϊκά forum στα οποία συζητάμε σχετικές παρεμβάσεις».
Μάλιστα για το κομμάτι του τουρισμού ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα. Είπε πως μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία «διευρύνουμε όσο μπορούμε στοχευμένα μέτρα επανεκκίνησης στους κλάδους που πραγματικά θέλουν ακόμα μεγαλύτερη στήριξη. Σχεδιάζουμε κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις. Προσπαθούμε να βρούμε τα σχετικά κονδύλια και όταν είμαστε έτοιμοι θα ανακοινώσουμε».
Είπε πως η  Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 θα καταβληθεί προς το τέλος αυτού του μήνα. 

Ανάκαμψη

Σε ερώτημα για το τι θα γίνει αν υπάρξει ένα δυσμενές σενάριο ανέφερε ότι «υπάρχει και αισιόδοξο σενάριο για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του τουρισμού  πέραν του 45% που είναι το βασικό σενάριο για την πορεία του σε σχέση με το 2019. «Αλλά είναι προφανές ότι ως Υπουργείο Οικονομικών έχουμε και το δυσμενές σενάριο, έχουμε συνεκτιμήσει και διάφορους παράγοντες αβεβαιότητας οι οποίοι δε δημιουργούν πρόβλημα στη χώρα σε ότι αφορά στο ταμείο της. Το ταμείο αντέχει, γιατί κάνουμε πολύ στοχευμένες και μεθοδικές κινήσεις. Χτίζουμε ταμειακά διαθέσιμα για να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούμε να είμαστε κοντά στην κοινωνία» ανέφερε.
Για το ΑΕΠ είπε πως «με βάση τα δεδομένα που είχαμε από το 2020 φαίνεται ότι το consensus στην αγορά, η αίσθηση της αγοράς από τις μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι περίπου στις εκτιμήσεις μας για ανάπτυξη πάνω από 4% το 2021. Και η Ευρώπη συγκλίνει προς αυτές τις εκτιμήσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις όποιες θετικές παρενέργειες από το ταμείο ανάκαμψης¨». Λέγοντας πως πάντα υπάρχει μία χρονική απόκλιση μεταξύ της υλοποίησης ενός έργου και της βοήθειας αυτού του έργου στη μεγέθυνση της οικονομίας, υπονοώντας πιο μεγάλη ώθηση στο ΑΕΠ από το 2022 και μετά συνολικής αξίας 7% μόνιμη πρόσθετή αύξησή του.
«Σε κάποιες χώρες του εξωτερικού όπως είναι η Γερμανία εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα» είπε για το θέμα έγκρισης των Ιδιών Πόρων. Φέτος και το 2022 θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία, είπε αλλά όσο θα «φεύγουμε από την υγειονομική κρίση θα πρέπει τα μέτρα στήριξης σταδιακά, αφού εξασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας, να αποσύρονται έτσι ώστε να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή». 
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.