Κορλίρας: Η ελληνική οικονομία άντεξε – Αισιοδοξία για το «άνοιγμα» & προειδοποίηση για τα δίδυμα ελλείμματα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορλίρας: Η ελληνική οικονομία άντεξε – Αισιοδοξία για το «άνοιγμα» & προειδοποίηση για τα δίδυμα ελλείμματα
Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο μεταφέρει στο δελτίο του την ανησυχία για την εμφάνιση υψηλού «δίδυμου ελλείμματος» το 2020.

«Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από την αναμενόμενη» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου Παναγιώτης Κορλίρας προλογίζοντας το νέο Τριμηνιαίο Δελτίο Μακροοικονομικών & Δημοσιονομικών Εξελίξεων.

Επισημαίνει, μάλιστα, πως «καθώς, η έκταση αυτή της ύφεσης είναι αποτέλεσμα της πανδημίας και της αναγκαστικής περιστολής οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση της, είμαστε αισιόδοξοι ότι με το μελλοντικό άνοιγμα δραστηριοτήτων, θα υπάρξει σημαντική βελτίωση στο σύνολο των οικονομικών μεγεθών και αναμένουμε ένα καλύτερο 2021 από όλες τις απόψεις».

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο μεταφέρει στο δελτίο του την ανησυχία για την εμφάνιση υψηλού «δίδυμου ελλείμματος» το 2020. Δηλαδή σε: έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τάξης 6,7% του ΑΕΠ και ταμειακό έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης της τάξης του 10% του ΑΕΠ.

Ωστόσο επισημαίνονται και οι θετικές ενδείξεις των πρόδρομων δεικτών οικονομικής δραστηριότητας για τους τελευταίους τρεις μήνες (οικονομική συγκυρία, βιομηχανία, PMI), αλλά με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να παραμένει χαμηλά.

Επίσης αναφέρεται ότι:

* Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 7,9% το δ’ τρίμηνο του 2020 έναντι του αντιστοίχου τριμήνου του 201. Ύφεση της τάξης του 8,2% το 2020 αντί για πρόβλεψη 10,5% στον προϋπολογισμό για το 2021. Ξεχωρίζουν η πτώση των κλάδων «τέχνες, διασκέδαση, ψυχαγωγία» (κατά 25%), «εμπόριο, καταλύματα κλπ» (κατά 21,5%) και «επαγγελματικές, επιστημονικές, τεχνικές κλπ δραστηριότητες» (κατά 10%).
* Σταθερά σε αρνητικό έδαφος παραμένει ο πληθωρισμός από τον Απρίλιο, κυρίως λόγω του περιορισμού της ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία και δευτερευόντως λόγω της μείωσης του ΦΠΑ (από 1/6/20) από το 24% στο 13% σε διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε τον Ιανουάριο του 2021 κατά 2,4% σε σχέση με πέρυσι.
* Μείωση της απασχόλησης το Νοέμβριο κατά 91,9 χιλιάδες άτομα, σε σχέση με πέρυσι, ενώ μειωμένος εμφανίζεται ο αριθμός των ανέργων.
*Οι καταθέσεις των νοικοκυριών από τον Μάρτιο 2020 αυξήθηκαν κατά €9 δισ. περίπου φτάνοντας τα €124,8 δισ. τον Ιανουάριο του 2021. Ο ρυθμός χρηματοδότησης των επιχειρήσεων επιταχύνθηκε σε ετήσια βάση (9,6% Ιαν. 2021, έναντι 1,7% το Ιαν. 2020) λόγω των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων (παροχή χρηματοδότησης µε κρατικές εγγυήσεις και η επιδότηση επιτοκίου).
*Το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου είναι κοντά στα €2 δισ., τον Ιανουάριο, αλλά ακολουθεί φθίνουσα πορεία.
*Σε χαμηλά επίπεδα (περί το 1%) εξακολουθούν να βρίσκονται οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, παρά την πρόσφατη μικρή, αλλά απότομη άνοδο που προκλήθηκε στις αποδόσεις μακροχρόνιων ομολόγων διεθνώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider