Οι τέσσερις παρεμβάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την εξοικονόμηση ενέργειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τέσσερις παρεμβάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την εξοικονόμηση ενέργειας
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος προτίθεται να εξοικονομήσει ενέργεια σε σπίτια,  επιχειρήσεις αλλά και δημόσια κτίρια μέσα από ένα πρόγραμμα τεσσάρων καίριων παρεμβάσεων. 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος προτίθεται να εξοικονομήσει ενέργεια σε σπίτια, επιχειρήσεις αλλά και δημόσια κτίρια μέσα από ένα πρόγραμμα τεσσάρων καίριων παρεμβάσεων.

Η πρώτη αφορά την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» τον Απρίλιο, όπου θα μπουν στο πρόγραμμα όσα νοικοκυριά υπέβαλλαν αίτηση (η προθεσμία «τρέχει» ακόμα για την κατάθεση των δικαιολογητικών στη σχετική πλατφόρμα) και αυτή αναμένεται να εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι τις αρχές Απριλίου. Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για 36.369 νοικοκυριά και ο προϋπολογισμός των αιτήσεων φτάνει τα 737,8 εκατ. ευρώ. Ο Απρίλιος, λοιπόν, θα είναι ο μήνας που όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα είτε θα πάρουν δάνειο, εφόσον το έχουν αιτηθεί, είτε θα ξεκινήσουν απευθείας τις εργασίες.

Η δεύτερη παρέμβαση του Υπουργείου αφορά την προκήρυξη ενός νέου προγράμματος «Εξοικονομώ», με διαφορετικά κριτήρια αυτή τη φορά. Το νέο «Εξοικονομώ», σύμφωνα με πηγές του Υπ.Π.Εν., θα βασίζεται σε ποιοτικά κριτήρια όπως είναι: α) ο βαθμός βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, β) οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε περιοχή, γ) τα εισοδηματικά κριτήρια κοκ.

Ειδικά, όσον αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες, έχει γίνει η σχετική προεργασία και από την ΕΜΥ και από τη βάση δεδομένων με τα κριτήρια του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Τελικός στόχος του Υπ.Π.Εν. είναι να απορροφηθούν επενδύσεις πάνω από 3 δισ. ευρώ στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, κάνοντας χρήση του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης ως βασικών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η τρίτη παρέμβαση του Υπ.Π.Εν. είναι το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων που ανήκουν στο Δημόσιο. Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με σχετική συμφωνία 375 εκατ. ευρώ που υπεγράφη πριν από μία εβδομάδα. Οι παρεμβάσεις που αφορούν όλα τα δημόσια κτίρια (με προτεραιότητα στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τις αθλητικές εγκαταστάσεις) περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, τις απαραίτητες μονώσεις του κτιρίου και την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τέλος, το Υπ.Π.Εν. φροντίζει και για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Η παρέμβαση ύψους 100 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και αφορά μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, έχει λάβει χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020 του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider