Τι «παίζει» με τον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ για την έκταση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι «παίζει» με τον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ για την έκταση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Υπό διερεύνηση και συνεχή αξιολόγηση φαίνεται να βρίσκεται η διαδικασία που εμπλέκει την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με τον διαγωνισμό  για τη ναυπηγική ζώνη του Σκαραμαγκά, που ως γνωστόν, για την ώρα δεν έχει αίσια κατάληξη.

Υπό διερεύνηση και συνεχή αξιολόγηση φαίνεται να βρίσκεται η διαδικασία που εμπλέκει την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με τον διαγωνισμό για τη ναυπηγική ζώνη του Σκαραμαγκά, που ως γνωστόν, για την ώρα δεν έχει αίσια κατάληξη.

Να σημειωθεί ότι ο βασικός διαγωνισμός για το ναυπηγείο στον Σκαραμαγκά συνδέεται και με την προώθηση αντίστοιχου διαγωνισμού από πλευράς της ΕΤΑΔ σχετικά με το ακίνητο της τελευταίας, σχεδόν 330 στρεμμάτων, δίπλα στην έκταση που αφορά στο λεγόμενο «στρατιωτικό τμήμα» των Ναυπηγείων που βρίσκεται υπό ειδική διαχείριση. Αλλωστε, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές επιδιώκουν την απόκτηση του συνόλου της έκτασης σχεδόν 680 στρεμμάτων.

Το τίμημα των 55 εκατ. ευρώ που είχε ζητήσει η ΕΤΑΔ δεν συγκέντρωσε ενδιαφέρον και πλέον, κατά κάποιες πληροφορίες, υπάρχει σχετική ζύμωση στις εμπλεκόμενες πλευρές για το κατά πόσο πρέπει να διατηρηθεί ο πήχης σε αυτά τα επίπεδα ή να κατέβει σε πιο ρεαλιστικά. Μάλιστα, στην αγορά έχουν ακουστεί διάφορα… σενάρια, που βάζουν τον πήχη είτε στα επίπεδα πέριξ των 35 εκατ. ευρώ είτε και κατά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το αρχικό ελάχιστο τίμημα που είχε ζητηθεί, ενώ ακούστηκε ότι εξετάζεται σενάριο δυνατότητας αποπληρωμής του τιμήματος σε βάθος χρόνου.

Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχει κάτι επίσημο που να αποκαλύπτει τις προθέσεις της ΕΤΑΔ ή του Ελληνικού Δημοσίου (ΥΠΟΙΚ) και του Ειδικού Διαχειριστή στην προσπάθειά τους να επιτύχουν θετική έκβαση σε έναν διαγωνισμό που δείχνει να είναι προτεραιότητα. Αλλά και από την πλευρά της ΕΤΑΔ δεν επιβεβαιώνονται (ούτε διαψεύδονται) τα παραπάνω νούμερα, παρά μόνο ότι η διαδικασία είναι υπό αξιολόγηση.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. ανακοίνωσε ότι έληξε η προθεσμία για την υποβολή φακέλου συμμετοχής στον Ηλεκτρονικό Ανοικτό Πλειοδοτικό Διαγωνισμό για την πώληση ακινήτου, ιδιοκτησίας της και συνολικού εμβαδού 332.137,34 τ.μ., στην περιοχή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, χωρίς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον συμμετοχής, οπότε ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος. Ο διαγωνισμός που είχε διενεργήσει η ΕΤΑΔ ήταν ηλεκτρονικός και είχε τεθεί ως ελάχιστο τίμημα το ποσό των 55 εκατ. ευρώ. Επίσης, δίχως αποτέλεσμα ήταν και το εγχείρημα του ειδικού διαχειριστή για τα κυρίως Ναυπηγεία, που δέχθηκε προσφορά στα 15,1 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός.

Πάντως, τα δύο τμήματα του Σκαραμαγκά που βγήκαν σε ξεχωριστούς διαγωνισμούς προς πώληση από την ΕΤΑΔ και τον Ειδικό διαχειριστή είναι άμεσα συνδεδεμένα, λόγω των αδειών λειτουργίας του ναυπηγείου αλλά και των δεξαμενών ναυπήγησης εκ των οποίων η δεξαμενή 5 αποτελεί το κυριότερο asset. Το ακίνητο της ΕΤΑΔ μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη Δεξαμενή Νο5 των Ναυπηγείων (από τις μεγαλύτερες αυτού του είδους στη Μεσόγειο, με χωρητικότητά 500.000 τόνων, αλλά απαιτεί επενδύσεις), τον Προβλήτα Νο3 καθώς και μηχανολογικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, αλλά και τον Προβλήτα Νο4 όπου σήμερα χρησιμοποιείται ως Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και υπόλοιπος χερσαίος χώρος.

Η προκήρυξη νέου διαγωνισμός από τον ειδικό διαχειριστή της ΕΝΑΕ απαιτούσε ειδική νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της ειδική διαχείρισης (λήξη Μάρτιος).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider