Ελλάδα
11-03-2021 | 09:52

Επιπλέον 10 εκατ. ευρώ στο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» από την περιφέρεια Αττικής

Newsroom
Μοιράσου το
Επιπλέον 10 εκατ. ευρώ στο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» από την περιφέρεια Αττικής
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τη διάθεση επιπλέον 10 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωση η περιφέρεια Αττικής .

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω παρέμβαση εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 4 του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους.

«Η δράση αφορά την υλοποίηση παρεμβάσεων με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών της περιφέρειας Αττικής, οι οποίες αποδεδειγμένα, έχουν μικρή ενεργειακή απόδοση και ανήκουν σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν πλήρως με ίδια κεφάλαια την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους, συμβάλλοντας, έτσι, τόσο στην εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων της χώρας, αλλά και στην εξοικονόμηση κόστους που βαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις εξοικονόμησης (θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, συστήματα θέρμανσης – ψύξης και ζεστού νερού χρήσης), έξυπνα συστήματα ελέγχου φωτισμού, θέρμανσης/ψύξης και απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης, ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας μέσω συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αποθήκευσης και υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και ενεργειακή αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων (αντικατάσταση ανελκυστήρων, αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης (λέβητες)/ψύξης, θερμομόνωση ταράτσας, αντικατάστασης κουφωμάτων και αναβάθμιση φωτισμού).

Με την υλοποίηση της πράξης, 1.835 νοικοκυριά αναμένεται να καταταχθούν σε καλύτερη κατηγορία ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ η ετήσια εκπομπή αερίων θερμοκηπίου αναμένεται να μειωθεί κατά 3.434 τόνους CO2» αναφέρει η περιφέρεια.

Σε σχετική δήλωση, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, αναφέρει: 

«Το Πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ είναι πάρα πολύ σημαντικό τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για την εξοικονόμηση πόρων για τα νοικοκυριά. Αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ και ειδικότερα του ΠΕΠ Αττικής, στηρίζουμε έμπρακτα τουλάχιστον 1.800 νοικοκυριά και συμβάλλουμε στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Αττική μας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, όπως είναι και η προτεραιότητά μας.

Θέλω να ευχαριστήσω τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ειδικά τον Υπουργό για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε στα ζητήματα του Περιβάλλοντος και της Κλιματικής Αλλαγής».
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.