Τι είναι τα Μαζικά Δεδομένα (Big Data) και πώς αλλάζουν την αγορά Ακινήτων

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
Τι είναι τα Μαζικά Δεδομένα (Big Data) και πώς αλλάζουν την αγορά Ακινήτων
Πως αλλάζει η λήψη κρίσιμων επιχειρηματικών αποφάσεων για τον κρίσιμο κλάδο της αγοράς ακινήτων.

Με την τεχνολογία να έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα ο όγκος των δεδομένων που δημιουργούνται πλέον είναι μαζικός και συμβαίνει με ασύλληπτη ταχύτητα. Σε αυτήν την κλίμακα απαιτείται μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση και τεχνολογία Big Data Analytics για τη διαχείριση και την αξιοποίηση του όγκου της πληροφορίας.

Αυτού του είδους η τεχνολογία περιλαμβάνει εργαλεία επεξεργασίας, μεθόδους και προσεγγίσεις που βοηθούν στην εξαγωγή σημαντικών πληροφοριών από υλικό που δεν είναι δομημένο και ταξινομημένο κι έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται στη λήψη κρίσιμων επιχειρηματικών αποφάσεων από οργανισμούς σε διάφορους κλάδους στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η Αγορά Ακινήτων.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Κουντουριώτης, Partner της Arbitrage Real Estate, η αξιολόγηση πραγματικών εμπορικών στοιχείων στην αγορά ακινήτων καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική σε παρόντα χρόνο και δεν είναι καθόλου τυχαίος ο τεχνολογικός μετασχηματισμός στην ανάλυση των σχετικών δεδομένων σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο. Για το λόγο αυτό, για την εμπορική εκτίμηση ακίνητης περιουσίας, κατά βάση οικιστικής (διαμερίσματα και σπίτια), υιοθετούνται όλο και περισσότερο τα Αυτοματοποιημένα Εκτιμητικά Μοντέλα (Automated Valuation Models – AVMs), δηλαδή προγράμματα τα οποία αναλύουν αυτόματα και ταχύτατα τεράστιες ποσότητες δεδομένων και παραμέτρων για τον υπολογισμό της αξίας μίας ιδιοκτησίας.

Τα πιο εξελιγμένα AVMs, όπως εκείνο που προσφέρει η εταιρία Yuvoh Analytics, με την οποία συνεργάζεται στενά η Arbitrage στην Ελλάδα και στην Κύπρο, χρησιμοποιούν συνήθως εξελιγμένες τεχνικές, όπως μοντέλα μηχανικής εκμάθησης (machine learning) και τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence) για τον ενδελεχή έλεγχο των διάφορων πληροφοριών που σχετίζονται με το ακίνητο. Λαμβάνουν ταυτόχρονα υπόψη σύνθετες, μη-γραμμικές σχέσεις από παραδοσιακές και μη πηγές, χάρη στην απεριόριστη υπολογιστική ισχύ που προσφέρει το υπολογιστικό νέφος (cloud), κάτι το οποίο θα ήταν σχεδόν αδύνατο να χειριστεί ένας ανθρώπινος εγκέφαλος.

Η διείσδυση των Big Data Analytics στο Real Estate δίνει την ευκαιρία όπως αναφέρει ο Gautam Pandey, συνιδρυτής της Yuvoh, για ανάλυση μεγαλύτερου όγκου πληροφορίων και δεδομένων (τοποθεσία, ευρύτερες τάσεις) σε real time. Με τον τρόπο αυτό, τα Big Data Analytics προσφέρουν καλύτερη και πιο ευρεία εξυπηρέτηση της υπάρχουσας και μελλοντικής βάσης πελατών, δημιουργώντας βελτιωμένες εκτιμητικές λύσεις σε πεδία όπως:

  • Μαζικές αποτιμήσεις εξασφαλίσεων μη εξυπηρετούμενων δάνειων - Ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για την ανάλυση περιουσιακών στοιχείων μικρής κλίμακας.
  • Συνεχής παρακολούθηση των ενυπόθηκων δανείων - Εργαλείο για τους διαχειριστές δανείων για την παρακολούθηση των παραμέτρων εμπορικού ρίσκου των χαρτοφυλακίων τους σε πραγματικό χρόνο (π.χ. real-time LTV ratios).
  • Ρυθμιστικές προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων (stress testing) – Αξιολογήσεις των ενυπόθηκων περιουσιακών στοιχείων για την πραγματοποίηση stress test σε χαρτοφυλάκια δανείων.
  • Στρατηγικές REO ή DPO - Για τη βέλτιστη διαχείριση χαρτοφυλακίων ανακτημένων οικιστικών ακινήτων μικρής κλίμακας από εξασφαλίσεις δανείων.
  • Συμβουλευτική επιχειρηματικών και εμπορικών αποφάσεων - Με σκοπό την προσαρμοσμένη επιχειρηματική ενημέρωση για τη λήψη στρατηγικών, επενδυτικών και χρηματοοικονομικών αποφάσεων.
  • Έλεγχος για την αποδοχή και έκδοση νέων στεγαστικών δανείων - Εργαλείο ελέγχου και αποτιμήσεις εμπορικών αξιών ακινήτων που σχετίζονται με την έκδοση νέων ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων.

Παρότι τα AVMs χρησιμοποιούν μεγάλο όγκο δεδομένων και τεχνολογία αιχμής για την εξαγωγή προβλέψεων, σύμφωνα με τον κ. Κουντουριώτη, το πραγματικό τους πλεονέκτημα είναι η ταχύτητα και το χαμηλό σχετικά κόστος. Όπως προσθέτει ο κ. Κουντουριώτης, είναι εξαιρετικά χρονοβόρο (και ως εκ τούτου δαπανηρό) τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους επενδυτές να χρησιμοποιούν μόνο παραδοσιακές προσεγγίσεις στις εκτιμήσεις που χρειάζονται για την αξιολόγηση χαρτοφυλακίων ενυπόθηκων δανείων. Συχνά δεν είναι οικονομικά και πρακτικά εφικτό αν υπάρχει ανάγκη για ταυτόχρονη αποτίμηση σημαντικού αριθμού ενυπόθηκων οικιστικών ακινήτων. Τα AVMs μπορούν να είναι σαφής λύση σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τα Big Data Analytics και τα AVMs αποτελούν πολύτιμο εργαλείο και για τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και τους επενδυτές των χαρτοφυλακίων αυτών. Συμφώνα με τον κ. Κουντουριώτη, «μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση τους σε ένα ευρύ φάσμα σημαντικών εργασιών, όπως οι μαζικές επανεκτιμήσεις ακινήτων και στον εμπορικό έλεγχο (underwriting) χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έχουν επίσης εφαρμογή σε θέματα διαχείρισης κινδύνου, σε κανονιστικές εκθέσεις (regulatory reporting) ή στην αξιολόγηση για λήψη κρίσιμων στρατηγικών αποφάσεων».

Διαβάστε επίσης:

GEOAXIS: Ποια είναι η εικόνα στην αγορά γραφείων – Οι ταχύτητες, οι αποδόσεις και οι νέες τάσεις

Δύσκολη η ενοικίαση ακινήτων 15ετίας στα Νότια Προάστια – Οι ζητούμενες τιμές – Τι συμβαίνει στα Δυτικά

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:51

ΕΣΕΕ: Έξι προβληματισμοί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του λιανικού εμπορίου

23:42

Γεραπετρίτης: Το νέο μοντέλο του κράτους είναι σήμερα μια κατάκτηση

23:34

Ιράκ-Συρία: Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε χημικά όπλα, δηλώνουν ειδικοί του ΟΗΕ

23:22

Τουρκία: Συνωστισμός πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων μετά το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

23:15

«Άμυνες» στην Wall Street πριν από τις αποφάσεις της Fed

22:58

Οι διατλαντικές σχέσεις και το πλαίσιο της διαδικασίας του κοινού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ - ΗΠΑ

22:39

Επιθέσεις σε αστυνομικούς με μολότοφ σε ΣΕΦ και Εξάρχεια

22:22

Φινλανδία: 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζουν απολύσεις το 2023

22:17

Μεγάλες απώλειες για το πετρέλαιο, στη «σκιά» του OPEC

22:07

Ουκρανία: Προειδοποιήσεις για έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα

21:21

Βουλή: Προβληματισμοί, ενστάσεις και προτάσεις από φορείς στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

21:16

Κάτω από τα 1.800 δολάρια ο χρυσός

21:14

Γκραμενιά (ESM): Η Ελλάδα έκανε περισσότερα από αυτά που περιμέναμε

20:58

Eurogroup: Ξανά πρόεδρος ο Πασκάλ Ντόναχιου

20:51

Γ. Καραγιάννης: Τα 10+5 έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου

20:32

Σταϊκούρας: Η απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει ότι έχει ανοίξει νέο κεφάλαιο για τη χώρα

20:32

Eurogroup για Ελλάδα: Ιστορική στιγμή εκπλήρωσης όλων των στόχων, εκταμίευση «δόσεων» 6 δισ. - Νέες συστάσεις με ορόσημο την επόμενη Άνοιξη

20:22

Κρις Πάππας: Στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ

20:15

Κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο: Άλλος ένας «άγνωστος Χ» για την ενίσχυση του πληθωρισμού

20:13

Μητσοτάκης: Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ σε όλους τους ενστόλους σε ΕΛΑΣ και Λιμενικό

20:05

VF: Η μητρική των North Face και Timberland «κόβει» τον στόχο για τα κέρδη - Αποχωρεί ο CEO

19:47

Λαγκάρντ σε Καϊλή: Η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τον πληθωρισμό και θα ομαλοποιήσει την οικονομία

19:38

Σκρέκας: Tώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πλαφόν στο φυσικό αέριο

19:30

Κρυπτονομίσματα: Η Nexo αποχωρεί από την αγορά των ΗΠΑ

19:16

Eurogroup: Πρόταση για πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση λογαριασμών ρεύματος

19:15

Η Nike «τελείωσε» τον Κάιρι Ίρβινγκ για αντισημιτικά σχόλια - Χάνει 11 εκατ. δολάρια

18:55

Πτωτική εκκίνηση εβδομάδας στις ευρωαγορές, με ανησυχίες για τα επιτόκια

18:39

ΟΗΕ: Ένας στους πέντε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο έχει υποστεί βία ή παρενόχληση στον εργασιακό χώρο

18:22

ΕΡΓΑΝΗ: Ξεκινούν οι αιτήσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας για επιχειρήσεις στην Κρήτη και στη γουνοποιία

18:15

Βρετανία: Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα