Τα μετρητά φεύγουν, το πλαστικό χρήμα έρχεται

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μετρητά φεύγουν, το πλαστικό χρήμα έρχεται

«Τέλος στα μετρητά» βάζει το νέο νομοσχέδιο που, δίνει κίνητρα στους φορολογούμενους να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τις κάρτες στις συναλλαγές τους, ενώ υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να συναλλάσσονται μεταξύ τους και με το Δημόσιο σχεδόν αποκλειστικά με πλαστικό χρήμα.

Βασικό κίνητρο που δίνει η κυβέρνηση στους φορολογούμενους η κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου αποκλειστικά με αγορές σε πλαστικό χρήμα. Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους, που δεν δικαιούνται αφορολόγητο, το κίνητρο που θα παρέχει το νέο νομοσχέδιο θα είναι κληρώσεις οι ακινήτων της ΓΓΔΕ (από τις κατασχέσεις) και ενδεχομένως μετρητών. Η εξειδίκευση των κινήτρων θα γίνει στη συνέχεια με υπουργική απόφαση.

Για το φετινό έτος, το αφορολόγητο θα χτίζεται τόσο με χάρτινες αποδείξεις, όσο και με αποδείξεις ηλεκτρονικών αγορών, ενώ από το 2017 θα γίνονται δεκτές οι συναλλαγές μόνο με πλαστικό χρήμα. Δεκτές αναμένεται να γίνονται από την Εφορία και οι συναλλαγές μέσω internet banking καθώς και άλλα εργαλεία ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κινητού ή tablet.

Επιπλέον, εισάγεται «κόφτης» στις συναλλαγές με μετρητά, καθώς θα επιβληθεί όριο στις συναλλαγές των πολιτών με τις επιχειρήσεις στα 500 ευρώ, από τα 1500 ευρώ που ίσχυε σήμερα. Για ποσά μεγαλύτερα από τα 500 ευρώ, θα επιτρέπονται μόνο οι συναλλαγές με κάρτα ή διατραπεζική μεταφορά. Νέο «πλαφόν», όμως, θα τεθεί και στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, το οποίο θα ανέρχεται σε μόλις 50 ευρώ, από 500 ευρώ που ήταν σήμερα. Μεγαλύτερα ποσά θα πρέπει είτε να κατατίθενται στην τράπεζα, είτε να μεταφέρονται μέσω ebanking, είτε να πληρώνονται με κάρτα.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, να πληρώνουν τους φόρους τους απευθείας μέσω TaxisNet, με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσει τραπεζικός λογαριασμός. Ο φορολογούμενος θα μπορεί να επιλέγει απευθείας από την οθόνη του υπολογιστή του το χρέος και το ποσό που επιθυμεί να πληρώσει με τη χρεωστική ή την πιστωτική του κάρτα. Με τον τρόπο αυτόν, αναμένεται αφενός να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, αφετέρου, να εκλείψει το φαινόμενο των υπερεισπράξεων που σημειώνονται σήμερα, εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί φορολογούμενοι κάνουν λάθος στην ταυτότητα οφειλής, με αποτέλεσμα να πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά φόρων.

Όσον αφορά στις επιστροφές φόρων από ΔΟΥ και Τελωνεία, όπως φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ κ.α., αυτές θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου και όχι με μετρητά.

Επιπλέον, θα εφαρμοστεί καθολικά το ηλεκτρονικό παράβολο, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες όπως δικαστήρια, υπηρεσίες μεταφορών – συγκοινωνιών, αγορανομία κ.α.

Ειδικά όσον αφορά στις επιχειρήσεις:

Οι νέες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα κάνουν έναρξη εργασιών μετά την ψήφιση και υλοποίηση του νομοσχεδίου, θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν τερματικά POS για την αποδοχή συναλλαγών με κάρτα.

Σχετικά με τις εργοδοτικές εισφορές, προωθείται η ψηφιοποίηση τους (πλην του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών) ώστε να πληρώνονται ηλεκτρονικά. Στόχος της κυβέρνησης με αυτόν τον τρόπο είναι να πατάξει την αδήλωτη εργασία.

Τέλος, καθιερώνονται τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, ώστε οι επιχειρήσεις να εξοικονομούν κόστος και χρόνο. Η έκδοση των ηλεκτρονικών τιμολογίων θα εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ώστε οι επιχειρήσεις να μην χρειάζεται μεταξύ τους να εκδίδουν έντυπα τιμολόγια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider