Ελλάδα
07-02-2021 | 11:05

Λαγκάρντ: «Αδιανόητη» η διαγραφή χρέους εξαιτίας της πανδημίας, έτος ανάκαμψης το 2021

Newsroom
Μοιράσου το
Λαγκάρντ: «Αδιανόητη» η διαγραφή χρέους εξαιτίας της πανδημίας, έτος ανάκαμψης το 2021

«Aδιανόητη» χαρακτήρισε τη διαγραφή χρέους, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς θα αποτελούσε «παραβίαση της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απαγορεύει αυστηρά τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών», ενώ επανέλαβε πως το 2021 θα είναι χρονιά ανάκαμψης. 

Σε συνέντευξή της στην Journal du Dimanche, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφερόμενη στη διαγραφή χρέους, εξήγησε ότι «αυτός ο κανόνας αποτελεί μια από τις κολόνες των θεμελίων του ευρώ». «Αν η ενέργεια που ξοδεύεται για να ζητείται η ακύρωση χρέους από την ΕΚΤ αφιερωνόταν στον διάλογο για την αξιοποίηση του χρέους, αυτό θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο! Για ποιο πράγμα θα γίνουν δημόσιες δαπάνες; Σε ποιους τομείς του μέλλοντος θα επενδύσουμε; Αυτό είναι το ουσιώδες σήμερα», πρόσθεσε.

«Όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα βγουν από αυτή την κρίση με αυξημένα επίπεδα χρέους», εκτίμησε η Λαγκάρντ. Όμως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα μπορέσουν να το αποπληρώσουν. Τα χρέη είναι διαχειρίσιμα μακροπρόθεσμα. Οι επενδύσεις σε τομείς καθοριστικούς για το μέλλον θα οδηγήσουν σε ισχυρότερη ανάπτυξη». «Η ανάκαμψη θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, άρα θα οδηγήσει σε ομοσπονδοποίηση (της οικονομίας). Θα κινηθούμε προς μια άλλη οικονομία, πιο ψηφιακή, πιο πράσινη, πιο στρατευμένη έναντι της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας της βιοποικιλότητας», πρόσθεσε η επικεφαλής της ΕΚΤ. 

Σημειώνεται πως πάνω από 100 οικονομολόγοι απηύθυναν έκκληση να διαγραφούν δημόσια χρέη που παρακρατεί η ΕΚΤ, για να διευκολυνθεί η κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού. «Χρωστάμε στους εαυτούς μας το 25% του χρέους μας κι αν αποπληρώσουμε το ποσό αυτό, θα πρέπει να το βρούμε αλλού, είτε δανειζόμενοι για να το αναχρηματοδοτούμε αντί να επενδύουμε, είτε αυξάνοντας τους φόρους, ή μειώνοντας τις δαπάνες», εξήγησαν οι οικονομολόγοι, ανάμεσά τους πενήντα Γάλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Τομά Πικετί, ο Βέλγος πρώην υπουργός Πολ Μανιέτ, ο Ούγγρος άλλοτε ευρωπαίος επίτροπος Άντορ Λάζλο.

Έτος ανάκαμψης το 2021 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ προέβλεψε ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα έρθει το καλοκαίρι, τονίζοντας ωστόσο πως οι εθνικές κυβερνήσεις θα έχουν μια δύσκολη δουλειά στην αποσύνδεση των οικονομιών από την «πρίζα» της έκτακτης οικονομικής στήριξης. 

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι το 2021 θα είναι έτος ανάκαμψης», είπε. «Η οικονομική ανάκαμψη καθυστέρησε, αλλά δεν εκτροχιάστηκε. Οι άνθρωποι προφανώς περιμένουν ανυπόμονα για αυτό», επεσήμανε, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τα σχέδια δαπανών, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσει να εκδίδει κοινό χρέος.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ εκτιμά ανάπτυξη περίπου 4% φέτος, έπειτα από συρρίκνωση 7% το 2020. 

Παράλληλα, η Λαγκάρντ χαρακτήρισε το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης ύψους 1,85 τρισ. ευρώ της ΕΚΤ «κατάλληλο» σε μέγεθος και «εύλογο» σε διάρκεια, τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «θα ενεργούν για όσο η πανδημία προκαλεί κατάσταση κρίσης στη ζώνη του ευρώ». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «μόλις τελειώσει η πανδημία και η οικονομική κρίση είναι πίσω μας, θα έχουμε μια δύσκολη κατάσταση στα χέρια μας».

«Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, διακόπτοντας ταυτόχρονα τα φορολογικά και νομισματικά μέτρα», είπε. Αντίθετα, οι αρχές πρέπει να προσφέρουν ευέλικτη στήριξη που μειώνεται σταδιακά. «Οι οικονομίες θα πρέπει στη συνέχεια να μάθουν πώς να λειτουργούν ξανά χωρίς τη βοήθεια από τα έκτακτα μέτρα», είπε.

Σε ερώτηση για το πιθανό μέλλον του προκατόχου της, Μάριο Ντράγκι, ως πρωθυπουργού της Ιταλίας, είπε ότι η χώρα είναι «τυχερή» που εκείνος αποδέχθηκε την πρόκληση. «Έχει όλες τις απαιτούμενες ιδιότητες. Έχει τη γνώση, το θάρρος και την ταπεινοφροσύνη που απαιτείται για να ολοκληρώσει το νέο του έργο».

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.