Μεγαλύτερη παράταση και αλλαγές στον Πτωχευτικό, ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγαλύτερη παράταση και αλλαγές στον Πτωχευτικό, ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο

Μεγαλύτερη παράταση για την έναρξη ισχύος του νέου Πτωχευτικού και αλλαγές στον νόμο, ζητάει από την κυβέρνηση το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η τροπολογία στο νέο νομοσχέδιο για τις δύο παρατάσεις που προβλέπονται, αφενός την τρίμηνη στο Πρόγραμμα «Γέφυρα» και αφετέρου την πεντάμηνη στην εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού «Ρύθμιση Οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας», ήταν σαφώς αναγκαία, κυρίως λόγω της πληθώρας των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται, ώστε να προετοιμαστούν οι Τράπεζες κυρίως και να μπει σε λειτουργία το νέο σύστημα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΒΕΑ, αυτό δεν αποτελεί μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων, ούτε έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, όπως είναι το ζητούμενο της επόμενης ημέρας.

«Η πραγματικότητα σε 6 μήνες, θα εξακολουθεί να είναι το ίδιο σκληρή και οι συνέπειες της κρίσης όσο και να αμβλυνθούν, θα κοστίσουν σε χιλιάδες μικρομεσαίους, ακόμη και την ίδια τους την επιχειρηματική ζωή», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΒΕΑ.

Προκειμένου ο νέος πτωχευτικός νόμος να καταστεί η βάση για την ταχεία εξυγίανση των βιώσιμων επιχειρήσεων, με την έμπρακτη στήριξη των Τραπεζών, του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων, να δώσει ευκαιρία επαναδραστηριοποίησης του μη δόλιου οφειλέτη, αλλά παράλληλα να παράσχει και εκείνες τις δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην γίνει εργαλείο για κακόπιστους οφειλέτες, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας προτείνει γενναίες αλλαγές στον νόμο.

Ειδικότερα, κρίνει αναγκαίο:

-Να καταστεί ουσιαστικός ο εξωδικαστικός μηχανισμός, αποτελεσματική και όχι τυπική η «έγκαιρη προειδοποίηση», με υποχρεωτική τη συμμετοχή και την υποβολή πρότασης αναδιάρθρωση από τις Τράπεζες.

- Να περιοριστεί ο απόλυτος έλεγχος των Τραπεζών επί της διαδικασίας

- Να εφαρμοστεί δικαιότερα η Αρχή «της μη χειροτέρευσης της θέσης του δανειστή»

- Να διευρυνθούν οι ασφυκτικές προθεσμίες του οφειλέτη για την διαπραγμάτευση και την Διαμεσολάβηση στον εξωδικαστικό

-Να ισχύσει και για τους εγγυητές η ρύθμιση που γίνεται για τους οφειλέτες

-Να αυξηθεί το τεκμήριο παύσης πληρωμών που είναι εξαιρετικά χαμηλό, δεδομένων των συνθηκών στην οικονομία, από την κρίση του 2010,

-Να μειωθεί ο χρόνος της περάτωσης της πτώχευσης και επαναφοράς του επιχειρηματία που θα παραμένει τιμωρητικά, στο καθεστώς ομηρίας, για 3 χρόνια ή και 5, στα όρια της εξάντλησης της ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Το ΒΕΑ συντάσσεται πλήρως με το αίτημα – πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ, για την αναστολή της εφαρμογής του νέου Πτωχευτικού, έως καταρχήν τις 17 Ιουλίου του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider