ΕΤΕπ: Το 39% των ελληνικών επιχειρήσεων θα κάνουν λιγότερες επενδύσεις λόγω Covid-19

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΤΕπ: Το 39% των ελληνικών επιχειρήσεων θα κάνουν λιγότερες επενδύσεις λόγω Covid-19

Την πέμπτη έκδοση της Έρευνας Επενδύσεων (EIB Investment Survey) παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με τα πρώτα ευρήματα της έρευνας να καταδεικνύουν ένα διευρυνόμενο επενδυτικό κενό στην Ευρώπη και την Ελλάδα ειδικότερα.

Αυτό το επενδυτικό κενό, το οποίο μπορεί να συνδεθεί με την πίεση που δέχονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, απειλεί να υπονομεύσει τα φιλόδοξα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναν πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό.

Αντίκτυπος του COVID-19 στην Ελλάδα

Επενδύσεις

Περίπου τα 2/5 (39%) των ελληνικών επιχειρήσεων εκτιμούν ότι θα κάνουν λιγότερες επενδύσεις κατά το τρέχον οικονομικό έτος, εξαιτίας του COVID-19 (μέσος όρος ΕΕ 45%). Συνολικά, περίπου το 1/3 των εταιρειών στην Ελλάδα εκτιμούν ότι ο COVID-19 θα έχει μακροπρόθεσμη επίπτωση στο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών ή προϊόντων τους (37%), στην αλυσίδα εφοδιασμού τους (35%) και στην αυξημένη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών (32 %). Το 15% των επιχειρήσεων αναμένουν μόνιμη μείωση του προσωπικού τους. Οι εταιρείες μεταποίησης είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν μόνιμη μείωση του προσωπικού ως μακροπρόθεσμη επίπτωση (8%), σε σύγκριση με τις κατασκευαστικές εταιρείες (18%) και τον τομέα των υπηρεσιών (21%).

Καινοτομία / ψηφιοποίηση

Πάνω από το 1/3 όλων των εταιρειών (36%) ανέπτυξαν ή εισήγαγαν νέα προϊόντα, διαδικασίες ή υπηρεσίες, ως μέρος των επενδυτικών τους δραστηριοτήτων. Σε αυτό το ποσοστό, περιλαμβάνεται ένα 11% των εταιρειών οι οποίες εισήγαγαν καινοτομίες στη χώρα ή στην παγκόσμια αγορά. Αν και ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το 2019, το ποσοστό των επιχειρήσεων που εισήγαγαν καινοτομίες παραμένει χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (42%). Οι ελληνικές εταιρείες αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα υιοθέτησης ψηφιακών τεχνολογιών (54%) σε σύγκριση τόσο με την έκθεση EIBIS 2019 (66%) όσο και με τον μέσο όρο της ΕΕ (63%). Αυτό ισχύει σε όλους τους τομείς πλην των υποδομών, όπου οι επιχειρήσεις είναι πιο πιθανό να έχουν υιοθετήσει μία τουλάχιστον ψηφιακή τεχνολογία (63%).

Κλιματική αλλαγή

Οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις (50%) αναφέρουν ότι η κλιματική αλλαγή και οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες που σχετίζονται με αυτή έχουν επιπτώσεις στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (58%). Μόνο το 1/3 των επιχειρήσεων (33%) αναφέρουν ότι επενδύουν ήδη ή σχεδιάζουν να επενδύσουν για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (67%).

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider