Ποιοί κίνδυνοι απειλούν την οικονομία το 2016

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοί κίνδυνοι απειλούν την οικονομία το 2016

H Credit Suisse δημοσίευσε προσφάτως τον οδηγό για την παγκόσμια οικονομία με τους οικονομικούς αναλυτές να υποδεικνύουν τις αγαπημένες τους συναλλαγές και τα βασικά σενάρια για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και τις πιθανές εξελίξεις που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις προφητείες από την πραγματοποίησή τους.

Ο τίτλος μάλιστα – Η αφύπνιση της Fed – θα μπορούσε να υπoνοεί ότι η αμερικανική Kεντρική Tράπεζα θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν βασικό «μειονέκτημα» της παγκόσμιας οικονομίας.

Παρόλα αυτά κι ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος, James Sweeney, πιστεύει ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές μέχρι το τέλος του 2016, δεν βλέπει την εν λόγω «σύσφιξη» ως ένα από τα δύο μαύρα σύννεφα που απειλούν την παγκόσμια οικονομία του επόμενου έτους.

Τα ανεπιθύμητα σενάρια που παρουσιάζει η Credit Suisse βλέπουν ως σημαντική πηγή κινδύνου της παγκόσμιας οικονομίας την πτώση των κινεζικών επενδυτικών δαπανών καθώς και την αναβίωση του αμερικανικού δομικού πληθωρισμού.

Η επιστροφή σε ένα πιο ισορροπημένο επίπεδο επενδυτικών δαπανών φέρνει τους αρμόδιους χάραξης πολιτικής στην Κίνα αντιμέτωπους με μια πρόκληση που είναι βέβαιο ότι εμπεριέχει κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία

Εν μέσω της ανακατεύθυνσης της οικονομικής ανάπτυξης προς την εγχώρια ζήτηση, το Πεκίνο είναι βέβαιο ότι δεν θα ανοίξει πλήρως τις κάνουλες της πιστοληπτικής ικανότητας οι οποίες ορίζουν τις επενδυτικές δαπάνες.

Από την άλλη πλευρά, η αποτελεσματικότητα των δαπανών έχει εξασθενίσει, με την επένδυση να απειλεί να επιδεινώσει τις υφιστάμενες ανισορροπίες, αυξάνοντας το φάσμα της κινεζικής οικονομικής κρίσης.

Βέβαια λόγω της τεράστιας κλίμακας των πάγιων κεφαλαίων, ο Sweeney παραδέχεται ότι όλες οι υποθέσεις που περιλαμβάνει το βασικό σενάριο της Credit Suisse θα πρέπει να επαναξιολογηθούν σε περίπτωση που οι επενδύσεις συρρικνωθούν.

Ο οικονομολόγος άλλωστε σημειώνει ότι οι κεφαλαιακές δαπάνες της Κίνας είναι περισσότερες από όσα δαπανούν οι αμερικανοί σε καταναλωτικά αγαθά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι κινεζικές επενδύσεις έχουν υποκαταστήσει την αμερικανική κατανάλωση κι έχουν μετατραπεί στον βασικό τροχό της παγκόσμιας οικονομίας.

Το διαφοροποιητικό στοιχείο εδώ είναι ότι το γ' τρίμηνο σχεδόν διπλασιάστηκε το ποσό που ξοδεύει κάθε αμερικανός για την παροχή υπηρεσιών σε σχέση με αυτά που ξοδεύει σε αγαθά.

Όμως, αν οι κινεζικές επενδύσεις ισορροπήσουν ή και συρρικνωθούν η Credit Suisse αναμένει μια γενικευμένη επιδείνωση του κινδύνου.

«Το κινδυνολογικό σενάριο του να μειωθούν οι επενδύσεις δεν είναι ιδιαιτέρως πιθανό. Ωστόσο πιστεύουμε ότι μια ανάκαμψη της κινεζικής ανάπτυξης στις αρχές του επόμενου έτους, εν μέσω και μιας παγκόσμιας ανάκαμψης, έχει περισσότερες πιθανότητες».

Η πηγή που έχει αναφερθεί λιγότερο αλλά θεωρείται αρκετά πιθανή ως μοχλός που θα πιέσει επιπρόσθετα προς τα κάτω την παγκόσμια οικονομία θα προέλθει από τις κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων χωρών οι οποίες επιτέλους θα πάρουν μια μεγαλύτερη δόση αυτού που λαχταρούν - τον πληθωρισμό.

Το άλλο σενάριο κινδύνου λοιπόν, που αφορά τις ΗΠΑ, δεν είναι άλλο από μια υψηλότερη μετατόπιση του πληθωρισμού από τον πυρήνα της αγοράς των ανεπτυγμένων χωρών.

Η αγορά δεν είναι προετοιμασμένη για να προεξοφλήσει και δεν έχει αποτιμήσει την πιθανότητα υψηλού πληθωρισμού (με τις τιμές της απόστασης των αποδόσεων σε βάθος πέντε ετών να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από την κρίση και μετά).

Τα δύο τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν απολαύσει μια οικονομική ανάπτυξη πέραν των προσδοκιών, γεγονός που ενθαρρύνει την αύξηση του πληθωρισμού.

Επίσης το ποσοστό ανεργίας, κινούμενο στο 5%, σύμφωνα με τα μέλη της Federal Open Market Committee μοιάζει σχεδόν σαν να υπάρχει πλήρης απασχόληση, γεγονός που σύμφωνα με τους οικονομολόγους θα φέρει ανοδικές πιέσεις στους μισθούς.

Αυτό σύμφωνα με την Credit Suisse θα ωθήσει ψηλότερα τον ονομαστικό πληθωρισμό και μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια αντίστοιχη αύξηση στον δομικό πληθωρισμό.

Μια άνοδος έκπληξη του πληθωρισμού θα επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα, καθώς η αγορά προεξοφλώντας ένα ταχύτερο ανοδικό βηματισμό στα επιτόκια της Fed με παράλληλη άνοδο στα τρέχοντα (αγοραία) επιτόκια δανεισμού θα πυροδοτήσει για επιταχυνόμενη αύξηση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider