Κρίσιμο το 2020 για τις αποκρατικοποιήσεις – Στα 2,4 δισ. ευρώ ο στόχος 

Κώστας Κετσιετζής
Μοιράσου το
Κρίσιμο το 2020 για τις αποκρατικοποιήσεις – Στα 2,4 δισ. ευρώ ο στόχος 
Το 30% του «Ελ. Βενιζέλος», η πώληση της ΔΕΠΑ και η αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών είναι τα στοιχήματα της επόμενης χρονιάς.

Μετά από ένα… απογοητευτικό 2019, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων παίρνει ξανά μπρος με μια σειρά κρίσιμων διαγωνισμών να μπαίνουν σε τροχιά από τους πρώτους μήνες του. Ξεχωρίζουν το 30% του «Ελ. Βενιζέλος», η Εγνατία και οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις με τον στόχο των εσόδων που έχει τεθεί στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2020 να φθάνει τα 2,44 δισ. ευρώ.

Πρόκειται δηλαδή για το διπλάσιο ποσό απ’ αυτό που συγκεντρώθηκε φέτος, καθώς τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ μόλις που ξεπέρασαν τα 1,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,1, δισ. ευρώ αφορούσαν μόλις μια συμφωνία, την 20ετή επέκταση της παραχώρησης του αερολιμένα Αθηνών. Η υποαπόδοση του 2019 αποδίδεται, από αρμόδιους παράγοντες, στο ότι ήταν εκλογική χρονιά αλλά και σε μια σειρά αποκρατικοποιήσεις που είχαν προϋπολογιστεί και δεν προχώρησαν, όπως η παραχώρησης της Εγνατίας Οδούς και τα ΕΛΠΕ.

Τα στοιχήματα της νέας χρονιάς

Το «Ελ. Βενιζέλος» θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο από τις αρχές της νέας χρονιάς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από εντός του Ιανουαρίου, σχεδόν αμέσως μετά τις γιορτές, θα ξεκινήσει η β΄ φάση της διαδικασίας για τη πώληση του 30% της εταιρείας που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Όσοι από τους ενδιαφερόμενους προκριθούν θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Virtual Data Room με στόχο να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές πριν το Πάσχα. Υπενθυμίζεται πως ενδιαφέρον για το 30% του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» έχουν εκφράσει 10 σχήματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται μεγάλοι διαχειριστές αεροδρομίων, διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και κατασκευαστικοί όμιλοι.

Στις 14 Φεβρουαρίου αναμένεται να υποβληθούν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Όπως εκτίμησε και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αναμένεται να προσελκύσει αρκετά σημαντικό ενδιαφέρον τόσο από εγχώριους στρατηγικούς επενδυτές, όσο και από ξένα funds που επενδύουν σε υποδομές. Στο μεσοδιάστημα, δηλαδή κοντά στα τέλη Ιανουαρίου, αναμένεται να προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Εμπορίου. Βέβαια όπως σημειώνουν στο insider.gr αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες η υποβολή δεσμευτικών προσφορών θα εξαρτηθεί από το πότε θα ολοκληρωθεί η διάσπαση της ΔΕΠΑ, καθώς τόσο η ΔΕΠΑ Υποδομών όσο και η ΔΕΠΑ Εμπορίου δεν έχουν εταιρική μορφή.

Σε τροχιά αξιοποίησης αναμένεται να μπουν στις αρχές της επόμενης χρονιάς και τα 10 περιφερειακά λιμάνια που έχει το ΤΑΙΠΕΔ. Ήδη έχει παρουσιαστεί στην κυβέρνηση η μελέτη που εκπόνησε ο σύμβουλος του Ταμείου για τους καλύτερους τρόπους αξιοποίησης και αυτό που μένει είναι η αλλαγή του νόμου που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προβλέπει μόνο την υποπαραχώρηση λιμενικών δραστηριοτήτων. Με το νόμο που ετοιμάζει η τωρινή κυβέρνηση θα δίνεται η δυνατότητα και μακρόχρονων παραχωρήσεων όλης της λιμενικής δραστηριότητας αλλά και η πώληση μετοχών των Οργανισμών Λιμένων στα πρότυπα του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Από κει και πέρα μένει να καθοριστεί η σειρά προτεραιότητας. Εδώ και καιρό πληροφορίες αναφέρουν πως η αρχή θα γίνει από τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας για να ακολουθήσει αυτό της Ηγουμενίτσας, αλλά ενδέχεται ο σχεδιασμός αυτός να αλλάξει.

Στις 21 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη και η υποβολή προσφορών για την Εγνατία Οδό, την οποία διεκδικούν οκτώ σχήματα. Ωστόσο κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο άλλης μιας παράτασης στη διαδικασία, καθώς τα προβλήματα είναι πολλά. Μεταξύ αυτών η λειτουργία των πέντε νέων σταθμών μετωπικών διοδίων, η πιστοποίηση των σηράγγων και των γεφυρών του αυτοκινητοδρόμου, η έλλειψη Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ). Τα πολλά προβλήματα αλλά και η έλλειψη βαριάς συντήρησης ρίχνουν αρκετά τις προσδοκίες για το τίμημα που θα προσφερθεί από τους ενδιαφερόμενους.

Άγνωστο παραμένει και το μέλλον των ΕΛΠΕ. Ουσιαστικά από τον περασμένο Απρίλιο που κηρύχθηκε άγονος ο πρώτος διαγωνισμός δεν έχουν υπάρξει εξελίξεις. Το τι θα γίνει με το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ στα ΕΛΠΕ είναι πλέον θέμα πολιτικής απόφασης, αλλά και συμφωνίας με τους Θεσμούς.

Οι διαγωνισμοί για τα ακίνητα

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους αναμένεται να προκηρυχθούν και διαγωνισμοί για σημαντικά ακίνητα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ. Ο λόγος για το ακίνητο 345 στρεμμάτων της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου, καθώς και για τα 590 στρέμματα εντός του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο.

Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσει και η νέα προσπάθεια πώλησης των πρώην εργοταξιακών χώρων της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου. Πρόκειται για τέσσερα μη όμορα οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 231 στρεμμάτων που βρίσκονται στην πλευρά του Αντιρρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:52

Ρωσία: Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις αντικαταθλιπτικών κατά 120% μετά την επιστράτευση

18:46

Η Attica Group εξασφάλισε δάνεια από 3 ελληνικές τράπεζες, ύψους 210 εκατ. ευρώ

18:36

Μηταράκης: Βίντεο καταρρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς για τους μετανάστες στο Αιγαίο

18:29

Σούπερ μάρκετ: Προσπάθεια για συγκράτηση τιμών σε 50 προϊόντα - Τι συζήτησαν Γεωργιάδης, εκπρόσωποι του κλάδου

18:21

Πούτιν: Η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί στις προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας

18:15

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης από την Deutsche Bank η σύσταση "buy" για τη μετοχή

18:07

ElvalHalcor: Υπογραφή δανείου 5 εκατ. ευρώ από την Attica Bank

18:06

Υπερπτήση τουρκικού UAV πάνω από Καλόγερους και Κίναρο

17:56

Κομισιόν: 292,5 εκατ. ευρώ στην STMicroelectronics για επένδυση ημιαγωγών στην Ιταλία

17:47

Ισχυρή πτώση στα αποθεματικά πετρελαίου των ΗΠΑ 

17:47

Κατοχύρωση κερδών στο Χρηματιστήριο στα όρια του ανεκτού

17:37

Ψηφιακά ΚΕΠΑ: 12.725 αιτήσεις σε λιγότερο από 10 ημέρες λειτουργίας

17:36

Ντάλι (Fed): Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων

17:34

Imerys: Αναστολή δραστηριοτήτων μετά το εργατικό δυστύχημα σε μεταλλείο στη Φωκίδα

17:34

Η LEGO φτιάχνει το διαστημόπλοιο του Mandalorian με 6.187 τουβλάκια

17:32

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον OPEC+

17:18

Υποχώρηση στην αξία των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας που διακρατεί η ΕΚΤ 

17:16

Kleopas Allott: Βραβεύτηκε για την υλοποίηση της λύσης managed IT services

16:59

HSBC: Ακόμη παραμένει δυνατή η ελληνική οικονομία - Χαμηλός ο πολιτικός κίνδυνος μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών

16:53

ΗΠΑ: Με ηπιότερο ρυθμό η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Αύγουστο 

16:50

Κομισιόν: Εγκρίθηκε γερμανική στήριξη της Salzgitter 1 δισ. ευρώ για την παραγωγή χάλυβα με χρήση υδρογόνου

16:48

Πούτιν: Η Ρωσία έχει μεγάλο σεβασμό για τον ουκρανικό λαό, παρά την τρέχουσα κατάσταση

16:45

Επιστρέφει το αρνητικό κλίμα στην Wall Street, με την προσοχή στα επιτόκια της Fed

16:42

«Χάθηκαν» 30 τρισ. σε 12 μήνες - Η ΕΚΤ (SSM) ανησυχεί για τις τράπεζες

16:41

Γερμανία για Nord Stream: «Στοχευμένη ενέργεια σαμποτάζ» οι εκρήξεις στους αγωγούς

16:41

Γεωργιάδης: Δεν τίθεται κανένα θέμα για μείωση του ωραρίου στα καταστήματα

16:35

Κομισιόν: Πρόταση ενίσχυσης της ανθρωπιστικής βοήθειας στους προϋπολογισμούς των 2022-2023

16:15

Κρητικός: Εξαγόρασε τα σούπερ μάρκετ Μαθιουδάκης στην Κρήτη

16:15

OPEC+: Μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως - Κέρδη σε brent και WTI

16:02

FIFA: Ισπανία και Πορτογαλία «επιστρατεύουν» την Ουκρανία για το Μουντιάλ του 2030