Υποχωρεί η στερλίνα – Κίνδυνος για «επώδυνη διόρθωση» προσεχώς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποχωρεί η στερλίνα – Κίνδυνος για «επώδυνη διόρθωση» προσεχώς
Προβληματισμό στους επενδυτές προκαλούν οι χειρισμοί του Μπόρις Τζόνσον στην κατεύθυνση των εμπορικών διαπραγματεύσεων Λονδίνου – Βρυξελλών.

Πιέσεις δέχεται το βρετανικό νόμισμα στις αρχές της νέας εβδομάδας, καθώς αναζωπυρώνονται οι φόβοι για Brexit χωρίς συμφωνία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η στερλίνα κινείται πτωτικά τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για τους χειρισμούς του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος να «τιναχτούν» στον αέρα οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η στερλίνα υποχωρεί κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, στα επίπεδα των 1,3236 δολάρια, ενώ καταγράφει πτώση 0,4% και έναντι του ευρώ.

Η πτωτική τροχιά του βρετανικού νομίσματος καθίσταται η μεγαλύτερη από τον περασμένο Ιούνιο, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους πως είναι πρόθυμος να αφήσει τις διαπραγματεύσεις να «ναυαγήσουν» παρά να αποδεχθεί έναν συμβιβασμό ο οποίος δεν «εξυπηρετεί» τις βασικές αρχές του Brexit.

«Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει μια νομοθεσία με την οποία θα παρακάμπτονται βασικά μέρη της συμφωνίας αποχώρησης του Brexit, διακινδυνεύοντας την κατάρρευση των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες», αποκάλυψαν την Κυριακή οι Financial Times.

Το εν λόγω δημοσίευμα ήταν αρκετό για να προκαλέσει κλυδωνισμούς στο βρετανικό νόμισμα.

Τελειώνει ο χρόνος

«Όπως όλα δείχνουν, βρισκόμαστε μόνο στην αρχή μιας επώδυνης διόρθωσης σε ό,τι αφορά τη στερλίνα», προβλέπει ο Valentin Marinov της Credit Agricole. Μάλιστα ο ίδιος προβλέπει διολίσθηση του βρετανικού νομίσματος στα επίπεδα των 1,20 δολαρίων, εάν Λονδίνο και Βρυξέλλες δεν καταλήξουν σε συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να συνεχιστούν την τρέχουσα εβδομάδα, με τους επενδυτές να επαναφέρουν το ενδιαφέρον τους στις συζητήσεις για το Brexit. Λονδίνο και Βρυξέλλες πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο, προκειμένου στα τέλη του 2020 να ανοίξει ο δρόμος για μια «ήπια» αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα τέλη, άλλωστε, του έτους λήγει η μεταβατική περίοδος.

«Η πιθανότητα για Brexit χωρίς συμφωνία κυμαίνεται περίπου στο 33%», προβλέπουν από την πλευρά τους οι αναλυτές της JP Morgan.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider