«Κίνηση ματ» για το Γιάννη Στουρνάρα είναι η πρόσφατη ανάληψη της θέσης του Προέδρους της Επιτροπής Επιθεώρησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και αυτό γιατί, όπως μου  λένε, αποτελεί πρώτης τάξεως «ψήφο εμπιστοσύνης» από τη Φρανκφούρτη προς το πρόσωπό του, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς σύντομα «κλειδώνει» η παραμονή του ή όχι στη θέση του επικεφαλής της ΤτΕ.

Έμμεση πίεση

Όπως μου εξηγούσαν τραπεζικά στελέχη, η εν λόγω επιτροπή είναι μείζονος σημασίας για την ΕΚΤ και θα ήταν μεγάλη έκπληξη η θέση αυτή να δινόταν σε κάποιον κεντρικό τραπεζίτη που θα έχανε τη θέση του σε λίγους μήνες. Έτσι, όπως μου λένε, η κίνηση αυτή  από την πλευρά της ΕΚΤ είναι και έμμεση πίεση προκειμένου ο κ. Στουρνάρας να παραμείνει στη θέση του. Τώρα, αν αυτό έγινε αυτοβούλως από την ΕΚΤ ή αν έπαιξε ρόλο και ο ίδιος, δεδομένου ότι –όπως μου λένε- θέλει να διατηρήσει τη θέση, αυτό ακόμα εξετάζεται.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μετά την εξέλιξη αυτή, η υπόθεση δείχνει να «κλειδώνει», καθώς –όπως μαθαίνω- άλλοι πιθανοί υποψήφιοι για τη θέση διατείνονται ότι πλέον δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Εξάλλου, τα χρονικά περιθώρια δεν είναι πολύ μακρινά, καθώς εκτιμάται ότι εντός του Μαρτίου πιθανότατα θα βγει «λευκός καπνός».

The Insider