ΕΝΦΙΑ: Ποιοι φορολογούμενοι δεν θα αποφύγουν τις πρόσθετες επιβαρύνσεις

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΝΦΙΑ: Ποιοι φορολογούμενοι δεν θα αποφύγουν τις πρόσθετες επιβαρύνσεις
Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί εφέτος σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να εξοφλείται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και 7,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα ενημερωθούν για το φόρο ακινήτων που πρέπει να πληρώσουν. Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί εφέτος σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να εξοφλείται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Επιβαρύνσεις θα εμπεριέχει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για όσους τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους στα ακίνητά τους, καθώς ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος θα υπολογιστεί με βάση τη νέα μεγαλύτερη επιφάνεια του κτίσματος η οποία έχει δηλωθεί στο Ε9. Σημειώνεται πως πάνω από 8 εκατομμύρια αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα από τους ιδιοκτήτες, ενώ υπολογίζεται ότι τα «κρυμμένα» τετραγωνικά ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα λειτουργήσουν εφέτος και ως αντισταθμιστικός μηχανισμός. Συγκεκριμένα, θα ενσωματώνουν τις μειώσεις του φόρου έως 30% για όσους έχασαν εισοδήματα από ενοίκια λόγω του υποχρεωτικού ή προαιρετικού «κουρέματος» των μισθωμάτων. Για τους ιδιοκτήτες αυτούς, το 30%-40% των «χαμένων» ενοικίων, ανάλογα με το εάν το «κούρεμα» είναι υποχρεωτικό ή προαιρετικό, θα συμψηφίζεται αρχικά με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και αν ο φόρος έχει αποπληρωθεί τότε συμψηφίζεται με τον ΕΝΦΙΑ, ώστε να περιορισθεί η φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων.

Ποιοι θα έχουν έκπτωση 50%

Παράλληλα, έκπτωση 50% στο ποσό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ποιο θα πετύχουν πλήρη απαλλαγή

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω εφόσον το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ..

Σε γενικές γραμμές οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στο φετινό εκκαθαριστικό τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2019, οι οποίες ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας είναι 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ, 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ και 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider