Η στροφή στην ηλεκτρονική τραπεζική αποτελεί μονόδρομο σήμερα, εν μέσω εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά και μια έξυπνη επιλογή για ταχύτερη εκτέλεση πάνω από 1.200 συναλλαγών που διεκπεραιώνονται πλέον ψηφιακά από όλες τις ελληνικές τράπεζες.

Τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνουμε ότι, παρά τις προειδοποιήσεις της Πολιτείας και των τραπεζών, ουρές εξακολουθούν να σχηματίζονται έξω από τα τραπεζικά καταστήματα εγείροντας ένα βασικό ερώτημα: γιατί οι πελάτες δεν κάνουν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά; Η απάντηση κάθε άλλο παρά απλή είναι: αφενός, μεγάλη μερίδα των πολιτών μας δεν είναι εκπαιδευμένη στα εναλλακτικά δίκτυα, δηλαδή το Ιnternet και mobile banking, συχνά όμως ούτε και με το ΑΤΜ. 

Αφετέρου, σημαντικό ρόλο μπορούν και πρέπει να παίξουν και οι τράπεζες που, παρά τις σημαντικές επενδύσεις στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών τους τα τελευταία χρόνια, πολλές από τις συναλλαγές εξυπηρετούνται αποκλειστικά από το κατάστημα. Ένα τέτοιο παράδειγμα, όπως έχει επισημάνει το insider.gr, είναι η πληρωμή των δόσεων για τα στεγαστικά δάνεια που εντάχθηκαν στον Νόμο Κατσέλη. Έτσι, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καλούνται να «πατήσουν γκάζι» στο digital transformation, κάτι που πάντως κάνουν με γοργούς ρυθμούς το τελευταίο διάστημα.

Η έκδοση κωδικών για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι απλή και το μόνο που χρειάζεται πλέον είναι η χρεωστική κάρτα της τράπεζας. Δεν είναι απαραίτητο να μεταβεί ο χρήστης στο κατάστημα για να κάνει εγγραφή στο internet και mobile banking.

Ας δούμε ενδεικτικά κάποιες συναλλαγές που μπορούμε να κάνουμε από τον υπολογιστή ή το κινητό μας -ή ακόμη και το τηλέφωνο, μέσω phone banking:

•    Πληρωμή λογαριασμών: Με τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής που αναγράφεται σε όλους τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ., μπορεί ο πελάτης της τράπεζας να κάνει την πληρωμή μέσα από το e-banking. Το μόνο που χρειάζεται, είναι  να κάνει την απαραίτητη ταυτοποίηση μέσω του κινητού τηλεφώνου, καταχωρώντας τον κωδικό που λαμβάνει μέσω sms για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Οι περισσότερες τράπεζες εφαρμόζουν πλέον βήματα ενισχυμένης ταυτοποίησης για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια συναλλαγών.
•    Πληρωμές οφειλών προς το Δημόσιο: Πλέον, μπορεί κανείς να πληρώσει τις δόσεις του στην εφορία χρησιμοποιώντας απευθείας τη χρεωστική ή πιστωτική του κάρτα στο taxisnet, χωρίς δηλαδή να χρησιμοποιήσει απαραίτητα τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής.  
•    Μεταφορές χρημάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Με έναν κωδικό (IBAN) μπορεί κανείς να μεταφέρει χρήματα σε λογαριασμούς όλων των τραπεζών, εντός και εκτός της χώρας, με μικρή χρέωση. Η μεταφορά ολοκληρώνεται είτε αυτόματα (στην ίδια τράπεζα), είτε σε 1-2 ημέρες.
•    Πληρωμή δανείου και πιστωτικής κάρτας: Η καταβολή της μηνιαίας δόσης για το δάνειο ή την κάρτα πραγματοποιείται μέσω μεταφοράς ή με πάγια εντολή, εύκολα και γρήγορα.
•    Αγορά προϊόντων online: Όλες οι συστημικές τράπεζες δίνουν πλέον τη δυνατότητα στους πελάτες τους να εκδώσουν πιστωτική ή προπληρωμένη κάρτα, να ανοίξουν προθεσμιακούς λογαριασμούς ή να λάβουν καταναλωτικό δάνειο (e-loan) μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού. Ο χρήστης συμπληρώνει ηλεκτρονικά την αίτηση, η τράπεζα διασταυρώνει τα οικονομικά και άλλα στοιχεία του και απαντά στο αίτημά του σχεδόν αυτόματα.