Ταξίδια χωρίς εμπόδια για όλους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταξίδια χωρίς εμπόδια για όλους

Ποιος είπε ότι η μειωμένη κινητικότητα ενός ατόμου είναι εμπόδιο για ταξίδια είτε αυτά αφορούν διακοπές είτε εργασία. Με αεροπλάνο, με τρένο,με πλοίο ή όπως αλλιώς επιλέξετε έχετε κάθε δικαίωμα να ταξιδεύετε όπως όλοι οι άλλοι.

Ακόμα και εάν αντιμετωπίζεται λοιπόν προβλήματα υγείας , κινητικά ή άλλα θα πρέπει να γνωρίζεται ότι στο ταξίδι με αεροπλάνο δικαιούστε δωρεάν βοήθεια κατά την επιβίβαση και αποβίβαση από το αεροπλάνο, κατά τη διάρκεια της πτήσης, καθώς και στο αεροδρόμιο πριν και μετά την πτήση. Ανάλογες διευκολύνσεις δικαιούστε και αν επιλέξετε να ταξιδέψετε με τρένο ή πλοίο.

Για να έχετε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση, θα πρέπει όμως να επικοινωνείτε με την αεροπορική εταιρεία(ακτοπλοϊκή εταιρεία ή σιδηρόδρομο), το πρακτορείο έκδοσης εισιτηρίων ή το ταξιδιωτικό γραφείο τουλάχιστον 48 ώρες πριν από το ταξίδι σας και να εξηγείτε τι είδους βοήθεια χρειάζεστε.

Οι αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την επιβίβαση για λόγους μειωμένης κινητικότητας, εκτός αν το αεροσκάφος είναι πολύ μικρό ή αν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας.

Αντίθετα, όμως δεν είναι υποχρεωμένος κατά τη διάρκεια της πτήσης να σας παρέχει βοήθεια για να λάβετε το γεύμα σας ή τα φάρμακά σας. Αν αυτό είναι αναγκαίο, π.χ. κατά τη διάρκεια πολύωρων πτήσεων, η αεροπορική εταιρεία μπορεί να σας ζητήσει να συνοδεύεστε από άλλο άτομο.

Αν πάλι αντιμετωπίζετε πρόβλημα να λάβετε βοήθεια στο ταξίδι σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους αρμοδίους του αεροδρομίου ή της αεροπορικής σας εταιρείας. Στην περίπτωση που η απάντηση τους στο αίτημα σας δεν σας ικανοποιήσει, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον εθνικό φορέα επιβολής της νομοθεσίας της χώρας όπου συνέβη το περιστατικό για να καταγγείλετε το περιστατικό .

Θα πρέπει να ξέρετε ότι στην Ελλάδα τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα κάτι το οποίο ισχύει και σε άλλες χώρες.

Στην περίπτωση του ταξιδιού με τρένο οι χώρες της ΕΕ μπορούν να εξαιρούν ορισμένες σιδηροδρομικές γραμμές από αυτές τις απαιτήσεις, όπως τις σιδηροδρομικές γραμμές εσωτερικού που πραγματοποιούν δρομολόγια μόνο στην ίδια χώρα και τις διεθνείς σιδηροδρομικές γραμμές όταν η χώρα αναχώρησης ή τελικού προορισμού δεν ανήκει στην ΕΕ. Για το λόγο αυτό καλό είναι πάντα να επικοινωνείτε με τους αρμόδιους φορείς ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider