Χριστούγεννα σημαίνει ανταλλαγή δώρων και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει όσο και αν η κρίση έχει «ψαλιδίσει» το budget μας. Πάντα θα απολαμβάνουμε να βλέπουμε τους αγαπημένους μας να αγωνιούν μέχρι να ανοίξουν το δώρο που τους προσφέραμε και αυτό δεν έχει καθόλου να κάνει με την ετικέτα της τιμής.

Εκτός από τον οικονομικό αντίκτυπο, τα χριστουγεννιάτικα δώρα έχουν και οικολογικό κόστος και η αρθρογράφος του Guardian, Madeleine Somerville, μάς προτείνει τρόπους να αποφύγουμε τα αποφύγουμε και τα δύο.

Στις οικογένειες, μπορεί να οργανωθεί μια μυστική ανταλλαγή δώρων, στην οποία όλοι θα ανταλλάξουν τυχαία δώρο με κάποιον άλλο. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται όλα τα μέλη της οικογένειας να αγοράσουν από ένα δώρο για καθέναν από τους υπόλοιπους.

Για πιο «πράσινα» δώρα, η Somerville προτείνει να προσφέρουμε «εμπειρίες» αντί για αντικείμενα. Συχνά κάνουμε το λάθος να νομίζουμε ότι τα αντικείμενα μένουν, ενώ οι εμπειρίες ξεχνιούνται. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα, καθώς τα αντικείμενα μπορεί να καταλήξουν σε ένα πατάρι ή να ξεχαστούν στην επόμενη μετακόμιση, ενώ οι εμπειρίες μπορούν να μας μείνουν αξέχαστες για μια ζωή. Μερικές ιδέες είναι οι συνεδρίες μασάζ, τα εισιτήρια για χιονοδρομικό κέντρο, συναυλίες, θέατρο, mystery rooms κ.α.

Για τους μικρούς μας φίλους –που παίρνουν και τα περισσότερα δώρα- ας έχουμε όλοι στο μυαλό μας έναν βασικό μπούσουλα ώστε να προσφέρουμε σε κάθε παιδί μέχρι τέσσερα δώρα: κάτι που θέλει, κάτι που χρειάζεται, κάτι που θα φορέσει και κάτι που θα διαβάσει.

Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά

Ας δούμε, τώρα, τι μπορούμε να κάνουμε με το περιτύλιγμα των δώρων. Συνηθίζουμε να τυλίγουμε τα δώρα μας με εντυπωσιακό, πολύχρωμο χαρτί και κορδέλες ή να τα προσφέρουμε μέσα σε πολυτελείς συσκευασίες. Αν αναλογιστούμε, όμως, ότι οι Αμερικανοί ξοδεύουν σχεδόν 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για χαρτί περιτυλίγματος και ότι οι Βρετανοί με το χαρτί περιτυλίγματος που χρησιμοποιούν θα μπορούσαν να φτάσουν ως το φεγγάρι, ίσως θελήσουμε να το ξανασκεφτούμε.

Τα μοναδικά δώρα –όπως και οι άνθρωποι- δεν κρίνονται από το περιτύλιγμα. Στην περίπτωση των δώρων, σημασία έχει η σκέψη και ο χρόνος που δαπανούμε για να τα διαλέξουμε. Μια ιδέα για οικολογικές συσκευασίες είναι η ανακύκλωση υλικών, όπως οι εφημερίδες ή –ακόμη καλύτερα- τα κόμικς. Για όσους έχουν παιδιά, μια πρωτότυπη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουν ζωγραφιές που σκίζουν τα παιδιά από το μπλοκ ζωγραφικής τους.

Εκτός από χαρτί, για το περιτύλιγμα των δώρων μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, επίσης, χαριτωμένες πετσέτες κουζίνας, επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, απαλά μαντίλια ή ακόμα και υφασμάτινες τσάντες  αν και εδώ κρύβεται ένας μεγάλος κίνδυνος: η συσκευασία να κλέψει την παράσταση από το ίδιο το δώρο!