Κερδισμένες οι ατομικές επιχειρήσεις από τον τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κερδισμένες οι ατομικές επιχειρήσεις από τον τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
Δικαίωμα συμμετοχής στον τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων.

Διευρυμένη θα είναι σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους, η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με τις ατομικές επιχειρήσεις να βγαίνουν κερδισμένες από τις κυβερνητικές αλλαγές.

Δικαίωμα συμμετοχής στον τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζόμενους ή διαθέτουν ταμειακή μηχανή, συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 300 ευρώ. Ειδικά οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή ή έχουν έδρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον «Ιανό», δικαιούνται να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου.

Η μεγαλύτερη αλλαγή σχετίζεται με το ότι πλέον αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις που έχουν θετικά έσοδα για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο 2020, με βάση αναφοράς τον τζίρο Ιουλίου - Αυγούστου για όσες τηρούν διπλογραφικό σύστημα, και με βάση τον τζίρο του τρίτου τριμήνου για όσες τηρούν απλογραφικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι το 50% του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, με τον όρο η επιχείρηση να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απασχολούμενων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Εντός των αμέσως επόμενων ημερών, θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, όπου θα εμφανίζεται, απευθείας πλέον, το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούται η επιχείρηση, εφόσον πληροί τα κριτήρια ένταξης. Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Νοεμβρίου.

Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας μέσω του τέταρτου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενισχύεται και ανέρχεται, πλέον, στα 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως μαζί με τον επόμενο κύκλο, τον πέμπτο, που θα υλοποιηθεί τον Δεκέμβριο, θα ξεπερασθούν αθροιστικά, τα 5 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεων εντός του 2020. Όπως έχει επανειλημμένα έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει επέκταση αυτής της χρηματοδότησης και το 2021.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider