Σενάρια για μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σενάρια για μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής
Τα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22% σε βασικά είδη διατροφής. Ενώ οι αποφάσεις αυτές αναμένεται να ληφθούν μετά το Πάσχα.

Η κυβέρνηση υπόσχεται φορολογικές ελαφρύνσεις τις οποίες θα ανακοινώσει αμέσως μετά το Πάσχα, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές.

Τα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22%, μετάταξη προϊόντων από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ στον χαμηλό (13%), μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20% και κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

Τα σχέδια αυτά προβλέπουν μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως η ζάχαρη, ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί, το αλάτι, το ξύδι, τα ποτά, τα αλλαντικά, οι μαρμελάδες, οι σοκολάτες, τα προμαγειρεμένα φαγητά, το ψωμί του τοστ, οι φρυγανιές, κ.α..

Να θυμίσουμε πως σε ερώτηση σχετική με τον ΦΠΑ στην εστίαση η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου διευκρίνισε ότι το θέμα είναι ευρύτερο, επαναλαμβάνοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το Πάσχα, όπως αναφερόταν και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του Insider.gr.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει τη θεσμοθέτηση των ελαφρύνσεων πριν στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών, τόνισ η υφυπουργός σε συνέντευξη της στη ΕΡΤ, ενώ εξήγησε ότι έχει επίσης συζητηθεί και μείωση του κατώτερου φορολογικού συντελεστή.

Τα σχέδια της κυβέρνησης όσον αφορά στις φοροελαφρύνσεις έρχονται μετά την πιστοποίηση της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης της Ελλάδας για το 2018, η οποία φέρνει την κυβέρνηση σε πλεονεκτική θέση στις επικείμενες συζητήσεις για την προεκλογική αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου του 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider