«Κλείδωσαν» οι 8 δόσεις για τις νέες οφειλές στην Εφορία, ποιοι θα πληρώσουν διπλή δόση τον Αύγουστο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κλείδωσαν» οι 8 δόσεις για τις νέες οφειλές στην Εφορία, ποιοι θα πληρώσουν διπλή δόση τον Αύγουστο
Εκκρεμούν οι έκτακτες παρεμβάσεις στα τεκμήρια και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Πέρυσι τέτοια εποχή, εν μέσω σκληρού lockdown, η ΑΑΔΕ άνοιγε την ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Φέτος, με την πανδημία να επιμένει και τα περιοριστικά μέτρα να διατηρούνται, η ΑΑΔΕ περιμένει τις οριστικές αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου για το πλέγμα των παρεμβάσεων στη φορολογία των εισοδημάτων του 2020 (τεκμήρια, ηλεκτρονικές αποδείξεις, ανείσπρακτα ενοίκια) προκειμένου να οριστικοποιήσει τις αλλαγές στα φορολογικά έντυπα και να εκδώσει τις αποφάσεις με τις οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων που θα ανοίξουν το δρόμο για την υποβολή τους.

Η πρεμιέρα υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων έχει προγραμματιστεί για μετά το Πάσχα ενώ «κλείδωσαν» οι 8 μηνιαίες δόσεις εξόφλησης των εκκαθαριστικών και οι νέες προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων.

Φορολογούμενοι και λογιστές θα έχουν και φέτος περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για το ετήσιο ραντεβού με την Εφορία. Η προθεσμία της 30ης Ιουνίου που ορίζει ο νόμος θα παραταθεί έως το τέλος Ιούλιου. Ωστόσο η πλατφόρμα δεν θα κλείσει. Θα παραμείνει ανοιχτή και τον Αύγουστο και οι δηλώσεις που θα υποβληθούν θα θεωρούνται εμπρόθεσμες.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα που θα υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση τον Ιούλιο θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου και η τελευταία την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου 2022. Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους τον Αύγουστο θα πρέπει μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα να πληρώσουν διπλή δόση, τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου και στη συνέχεια θα καταβάλουν τις υπόλοιπες έξι μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως και τον Φεβρουάριο.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του εκκαθαριστικού οι φορολογούμενοι θα κερδίσουν έκπτωση φόρου η οποία εξετάζεται να είναι λίγο μεγαλύτερη από το 2% που εφαρμόστηκε πέρυσι με την ΠΟΜΙΔΑ να προτείνει η έκπτωση να ανέρχεται σε 5%.

Μετά την απαλλαγή από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος που αποφασίστηκε να έχουν και φέτος οι αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και οι αλιείς το οικονομικό επιτελείο καλείται εντός των ημερών να λάβει αποφάσεις για:

- Τεκμήρια: Δρομολογείται η έμμεση απενεργοποίησή τους για τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία και απειλούνται με την επιβολή έξτρα φόρου. Οι αφορολόγητες κρατικές ενισχύσεις όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, η επιστρεπτέα προκαταβολή, η αποζημίωση για χαμένα ενοίκια θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους φορολογούμενους για να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια και να μην πληρώσουν άδικο φόρο για ανύπαρκτα εισοδήματα.

- Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Το βασικό σενάριο προβλέπει να μην ισχύσει ειδικά για φέτος (εισοδήματα 2020) το πρόστιμο που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα.

- Ανείσπρακτα ενοίκια: Προωθείται ειδική ρύθμιση για να αποφύγουν την πληρωμή φόρου με συντελεστή έως 45% οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2020.

Προτάσεις

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας έχει προτείνει στην κυβέρνηση:

- Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης,

- Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,

- Μείωση προκαταβολής φόρου και για το 2021

- Αναβολή του μέτρου για τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές αποδείξεις για τις φορολογικές δηλώσεις του 2021 και 2022.

- Κατάργηση για ένα έτος των τεκμηρίων διαβίωσης, για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που θα παρουσιάσουν μειωμένα εισοδήματα κατά 20%, εξαιτίας της πανδημίας.

- Νέα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider