Αλλάζουν τα δεδομένα για το χτίσιμο του αφορολόγητου – Περισσότερες αγορές με κάρτα 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζουν τα δεδομένα για το χτίσιμο του αφορολόγητου – Περισσότερες αγορές με κάρτα 
Τα όρια που ισχύουν σήμερα καλύπτονται κατά μέσο όρο μέσα στους πρώτους δύο με τρεις μήνες του έτους.

Δεδομένη θεωρείται η αύξηση των ορίων των δαπανών που απαιτούνται να έχουν πληρωθεί μέσω τραπεζικού συστήματος (πιστωτικές-χρεωστικές κάρτες και μεταφορές σε λογαριασμούς) για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως τα όρια είναι πολύ χαμηλά, καθώς τα στοιχεία έχουν δείξει ότι καλύπτονται κατά μέσο όρο μέσα στους πρώτους δύο με τρεις μήνες του έτους. Έτσι ετοιμάζεται νομοθετική παρέμβαση, πιθανότατα μέσα στον Φεβρουάριο.

Σήμερα τα ελάχιστα ποσά δαπανών διαμορφώνονται ανάλογα με το εισόδημα ως εξής: Για εισόδημα έως 10.000 ποσοστό 10%, για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ ποσοστό 15% και για 30.001 ευρώ και πάνω το ποσοστό φθάνει το 20%. Το πιο πιθανό σενάριο είναι τα ποσοστά αυτά να διαμορφωθούν σε 15%, 20% και 25% αντίστοιχα.

Βασικό μέλημα του οικονομικού επιτελείου είναι να αυξηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και να περιοριστούν οι αγορές με μετρητά, δυσχεραίνοντας έτσι τη φοροδιαφυγή. Σε αυτό το πλαίσιο προωθείται και η μείωση του ορίου των συναλλαγών που μπορούν να γίνουν με μετρητά από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα στα 300 ευρώ, αλλά και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών όπως τα ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Ποιοι εξαιρούνται

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από την υποχρέωση των συναλλαγών με «πλαστικό χρήματα» εξαιρούνται οι ηλικιωμένοι άνω των 70% ετών, άτομα με αναπηρία άνω του 80% κάτοικοι χωριών κάτω των 500 κατοίκων και νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων που δεν είναι τουριστικοί προορισμοί. Ακόμη, εξαιρούνται όσοι είναι σε δικαστικής συμπαράσταση, όσοι υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία και οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται στο εξωτερικό. Όλες οι παραπάνω κατηγορίες θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις όπως γινόταν και πριν την επιβολή των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider