Αγορά εργασίας: Ποια μέτρα στήριξης για τον Απρίλιο ανακοινώνονται σήμερα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγορά εργασίας: Ποια μέτρα στήριξης για τον Απρίλιο ανακοινώνονται σήμερα
Το πρόγραμμα αναστολών συμβάσεων θα συνεχιστεί για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και στο επίκεντρο θα βρεθούν -μεταξύ άλλων- και τα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας που θα ισχύσουν για τον Απρίλιο.

Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει ακόμη την «αποσωλήνωση» της οικονομίας, εφόσον παραμένουν κλειστοί κλάδοι όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση και η ψυχαγωγία, με αποτέλεσμα να παραταθούν για ακόμη έναν μήνα τα ευεργετικά μέτρα για εργαζόμενους και εργοδότες που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι στο νέο πακέτο στήριξης να περιλαμβάνονται και στοχευμένα μέτρα που θα αφορούν τις τουριστικές επιχειρήσεις και την εστίαση.

Ειδικά για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων θα υπάρχουν τρία ευεργετικά μέτρα: η επιδότηση παγίων δαπανών, το πρόγραμμα "Γέφυρα ΙΙ” και ένα νέο στοχευμένο πρόγραμμα ρευστότητας που ετοιμάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει το πρόγραμμα αναστολών συμβάσεων για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να κάνουν χρήση των αναστολών, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Μάλιστα υπό επεξεργασία βρίσκονται και νέα κριτήρια που θα περιορίσουν κι άλλο τους δικαιούχους, ώστε οι αναστολές σύμβασης σιγά-σιγά να στοχεύουν σε επιχειρήσεις που θα έχουν πραγματικά ανάγκη την στήριξη, καθώς πλήττονται καθοριστικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Παράλληλα θα υπάρξει αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων για ασφαλιστικές εισφορές με μετάθεση της δόσης στο τέλος της ρύθμισης.

Ταυτόχρονα θα παραταθούν τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον επόμενο μήνα.

Τέλος θα ανακοινωθεί η κρατική συμμετοχή στο Δώρο Πάσχα για όσους εργαζόμενους τέθηκαν σε αναστολή κάποιο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Απρλίου 2021, περίοδος η οποία λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα.

«Ανοικτό» είναι το ενδεχόμενο της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις που πλήττονται, αν και πληροφορίες θέλουν το μέτρο αυτό να μετατίθεται για την περίοδο που θα πάψουν να ισχύουν τα υπόλοιπα μέτρα (αναστολές συμβάσεων, ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κ.α.).

Οι λεπτομέρειες για τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα από τους αρμόδιους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα και Κωστή Χατζηδάκη.

Διαβάστε επίσης

Παράταση οριζόντιων μέτρων στήριξης περιλαμβάνει το πακέτο του Απριλίου - Στα 38 δισ. ευρώ ο λογαριασμός

Επίδομα 534 ευρώ: Έρχεται πλαφόν στις αναστολές συμβάσεων του Απριλίου - Η επόμενη πληρωμή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider