Τηλεργασία: Σε ποιες περιοχές αυξάνεται από σήμερα στο 60% των εργαζόμενων - Πώς δηλώνεται

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τηλεργασία: Σε ποιες περιοχές αυξάνεται από σήμερα στο 60% των εργαζόμενων - Πώς δηλώνεται

Αυξάνεται το ποσοστό υποχρεωτικής τηλεργασίας στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας από σήμερα, Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 έως και την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00, σύμφωνα με την ΚΥΑ με τα νέα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου και ειδικά στον τομέα παροχής υπηρεσιών πρέπει να αυξήσουν την υποχρεωτική τηλεργασία στο 60%. Για τους υπόλοιπους τομείς προβλέπεται υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.

Οι περιοχές όπου η τηλεργασία είναι υποχρεωτική στο 60% είναι οι ακόλουθες:

  • η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι
  • Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, 'Αρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο) και ο Δήμος Καλυμνίων.

Στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζεται υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.

Πως δηλώνεται

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προαναγγείλουν το προσωπικό τους που θα τεθεί σε τηλεργασία πριν την έναρξη της εργασίας, στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, οι εργοδότες πρέπει να συμπληρώσουν το Έντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ -ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ» της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α' 76).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider