ΟΑΕΔ: Έρχονται τρία νέα προγράμματα για 15.0000 ανέργους - Έμφαση σε γυναίκες και ψηφιακή οικονομία

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΑΕΔ: Έρχονται τρία νέα προγράμματα για 15.0000 ανέργους - Έμφαση σε γυναίκες και ψηφιακή οικονομία

Τρία νέα προγράµµατα επιδοτούµενης απασχόλησης και επιχειρηµατικότητας για συνολικά 15.000 ανέργους πρόκειται να «τρέξει» ο ΟΑΕΔ μέχρι το Πάσχα.

Όπως εξηγεί στο Epsilon7 o Διοικητής του Οργανισµού Σπύρος Πρωτοψάλτης, πρόκειται αφενός για δύο ακόµα νέα προγράµµατα απασχόλησης µε 12.000 επιπλέον επιδοτούµενες θέσεις, και αφετέρου για ένα βελτιωµένο πρόγραµµα επιχειρηµατικότητας για 3.000 ανέργους, µε έµφαση στην ψηφιακή οικονοµία και στις γυναίκες.

Στο μεταξύ 7.000 ευκαιρίες απασχόλησης προσφέρει ο ΟΑΕΔ μέσω το νέου προγράμματος για ανέργους 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και ανέργους 50 ετών και άνω.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, η διάρκεια της επιδότησης είναι 12 μήνες και τα ποσά της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης έχουν ως εξής:

  • 473 € για τους ανέργους ηλικίας έως και 49 ετών
  • 568 € για τους ανέργους ηλικίας 50 ετών και άνω
  • 615 € για τους μακροχρόνια ανέργους
  • 710 € για τους μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα υποβάλλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων στη διεύθυνση http://www.ependyseis.gr/mis Κατόπιν, οι εργασιακοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ θα υποδείξουν στην επιχείρηση υποψηφίους, σύμφωνα με την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα και η επιχείρηση θα επιλέξει μεταξύ των υποψηφίων για την πρόσληψη.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να μην έχει μειώσει το προσωπικό της κατά το τρίμηνο πριν την αίτηση και να μην έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 € τα προηγούμενα 3 έτη (τρέχον και δύο προηγούμενα).

Τα «ανοικτά» προγράμματα

Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουν να δέχονται αιτήσεις τα 7 «ανοικτά» προγράµµατα του ΟΑΕΔ για συνολικά 38.600 επιδοτούµενες νέες θέσεις εργασίας, µε ποσοστά επιχορήγησης από 60% έως και 100% του µισθού και των ασφαλιστικών εισφορών των νεοπροσληφθέντων. Πρόκειται για:

1. Πρόγραµµα Επιταγών Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας µε 9.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 µηνών, µε ελάχιστες µεικτές απολαβές τα 830€ για επιδοτούµενους ανέργους που µετατρέπουν το επίδοµα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του µηνιαίου µισθολογικού και µη µισθολογικού κόστους, έως τα 830€ µηνιαία.

2. Πρόγραµµα Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών, µε 8.500 νέες θέσεις εργασίας σε Ν.Π.Δ.Δ., δηµόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των Δήµων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 µηνών, µε δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 µήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του µηνιαίου µισθολογικού και µη µισθολογικού κόστους, έως τα 750€ µηνιαία.

3. Πρόγραµµα Απασχόλησης Ανέργων 18-29 ετών µε 8.000 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 µηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του µηνιαίου µισθολογικού και µη µισθολογικού κόστους, έως τα 750€ µηνιαία.

4. Πρόγραµµα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων έως 39 ετών, µε 5.200 νέες θέσεις εργασίας σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης, διάρκειας 15 µηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 60% του µηνιαίου µισθολογικού και µη µισθολογικού κόστους, έως τα 800€ µηνιαία.

5. Πρόγραµµα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων 22-29 ετών, µε 3.500 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 10 µηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του µηνιαίου µισθολογικού και µη µισθολογικού κόστους, έως τα 750€ µηνιαία.

6. Πρόγραµµα Απόκτησης Επαγγελµατικής Εµπειρίας Ανέργων 18-30 ετών µε 3.000 νέες θέσεις εργασίας στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, διάρκειας 7 µηνών. Ο Ο.Α.Ε.Δ. καταβάλει µηνιαία αποζηµίωση ίση µε το 100% του κατώτατου µισθού (µε πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές).

7. Πρόγραµµα Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Οµάδες µε 1.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 µηνών µε δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 µήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 90% του µηνιαίου µισθολογικού και µη µισθολογικού κόστους, έως τα 800€ µηνιαία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider