Επίδομα 534 ευρώ: Μέχρι πότε δηλώνονται οι αναστολές Φεβρουαρίου - Την Πέμπτη έρχεται μεγάλη πληρωμή

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα 534 ευρώ: Μέχρι πότε δηλώνονται οι αναστολές Φεβρουαρίου - Την Πέμπτη έρχεται μεγάλη πληρωμή

Συνεχίζεται και για τον μήνα Φεβρουάριο η αναστολή συμβάσεων εργασίας από επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ, καθώς και η διαδικασία της εκ των προτέρων υποβολής εντύπων μεταβολής κατάστασης του προσωπικού στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», προκειμένου να πιστωθεί το επίδομα των 534 ευρώ στους δικαιούχους.

Οι εργοδότες από τον Φεβρουάριο και στο εξής, θα δηλώνουν τις αναστολές συμβάσεων εργασίας στην «ΕΡΓΑΝΗ» εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ειδικά για τις συμβάσεις που τίθενται σε αναστολή την περίοδο 1-5 Φεβρουαρίου, οι δηλώσεις προαναγγελίας στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» θα μπορούν να υποβληθούν έως και την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου.

Με την προαναγγελία της αναστολής καθίστανται ευκολότεροι οι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για κρούσματα καταστρατήγησης του μέτρου.

Σε ότι αφορά τις αναστολές μηνός Ιανουαρίου 2021, οι δικαιούχοι θα λάβουν το επίδομα την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου. Την ίδια ημέρα θα καταβληθούν:

  • Η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας - Μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Δεκέμβριο 2020.
  • Η αναλογία Δώρου Χριστουγέννων για το Δεκέμβριο 2020 στο πλαίσιο του «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ»
  • Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 των Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10 η Ιανουαρίου 2021.

Η διαδικασία της προαναγγελίας αναστολής

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία δήλωσης των αναστολών εκ μέρους των εργοδοτών τροποποιείται και καθίσταται προαναγγελτική, με βάση την εμπειρία των τελευταίων μηνών και με στόχο την πιο ορθολογική λειτουργία του συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Η αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξης της αναστολής. Ειδικά όμως για τις συμβάσεις εργασίας που τίθενται σε αναστολή από την 1η έως και την 5η Φεβρουαρίου 2021, προς διευκόλυνση των λογιστών, οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων υποβάλλονται εντός του πρώτου πενθημέρου του μηνός αυτού.
  • Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Φεβρουαρίου είτε ολόκληρο τον μήνα.
  • Σε κάθε περίπτωση, κάθε μεταβολή της προαναγγελθείσας αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται και αυτή, με τη διαδικασία της προσωρινής ανακλήσεως.
  • Η προσωρινή ανάκληση επίσης προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα από την έναρξη της μεταβολής.
  • Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία της προαναγγελίας η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζομένους του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider