BRAIN REGAIN: «Εισιτήριο» επαναπατρισμού 450.000 Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BRAIN REGAIN: «Εισιτήριο» επαναπατρισμού 450.000 Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού
Περισσότεροι από 450.000 Έλληνες, στην πλειονότητα τους υψηλής πανεπιστημιακής μόρφωσης, αναγκάστηκαν την τελευταία δεκαετία να αναζητήσουν εργασία εκτός Ελλάδας.

Περισσότεροι από 450.000 Έλληνες, στην πλειονότητα τους υψηλής πανεπιστημιακής μόρφωσης, αναγκάστηκαν την τελευταία δεκαετία να αναζητήσουν εργασία εκτός Ελλάδας.

Σπούδασαν και εργάστηκαν στο εξωτερικό, «έχτισαν» την καριέρα τους εκτός συνόρων, με την Ελλάδα να ατενίζει αμήχανα τους νέους της να διαπρέπουν επαγγελματικά, αναπτύσσοντας τα ταλέντα τους στις αγορές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα μπορεί να επαναπατρίσει αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο, απαντά το ιδρυτικό μέλος της συμμαχίας BRAIN REGAIN, Κωνσταντίνος Κεσεντές.

«Δυστυχώς, η οικονομική κρίση δημιούργησε ένα ρεύμα φυγής χωρίς ορατή επιστροφή, το οποίο θα πρέπει να το ανακόψουμε και να επιχειρήσουμε να το αντιστρέψουμε».

Το BRAIN REGAIΝ, μια πρωτοβουλία του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνικές Ρίζες», δημιουργήθηκε με όραμα τον επαναπατρισμό των στελεχών για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας.

Η υλοποίηση του έργου αυτού βασίζεται στην συμμαχία σημαντικών εταιρειών, οι οποίες παρέχουν ανώτερα στελέχη τους, για τον ρόλο του Μέντορα. Οι Μέντορες αναλαμβάνουν το καθοριστικό έργο της καθοδήγησης των Ελλήνων του εξωτερικού μέσα από απευθείας συζητήσεις μαζί τους και αναδεικνύουν τις δυνατότητες της χώρας και τις προοπτικές που ανοίγονται για τον επαναπατρισμό των στελεχών.

Η συμμαχία εταιρειών που δημιουργήθηκε από το BRAIN REGAIN μέχρι σήμερα περιλαμβάνει 23 κορυφαίες ελληνικές εταιρείες (Aegean, Cosmote, Upstream, TEMES, SANI, Kyklades Maritime Co, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Τράπεζα Ελλάδος, Ogilvy, Interamerican, ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ, ΤΙΤΑΝ, Coca Cola 3E, Φουρλής, Chipita, My Market, Metro, OTIS, XEROX, ΥΓΕΙΑ, ΕΕΣΥΠ), οι οποίες εκπροσωπούν δυναμικά τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Σε συνεργασία με την πρωτοβουλία Brain Gain, που περιλαμβάνει ήδη περισσότερους από 70.000 Έλληνες του εξωτερικού, επιχειρείται να επιτευχθεί η γεφύρωση της απόστασης που χωρίζει τους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό με την πραγματικότητα του ελληνικού επιχειρείν.

«Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανακοίνωση της λειτουργίας του δικτυακού τόπου www.brainregain.gr, έχουν εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στη διαδικασία περίπου εκατό στελέχη που εργάζονται στο εξωτερικό. Ο πρώτος κύκλος mentoring θα ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου», αναφέρει ο κ. Κεσεντές.

Τα κίνητρα της επιστροφής

Απόφοιτος του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων από γαλλικά Πανεπιστήμια, ο Δημήτρης Κορνιώτης εργάζεται σήμερα στην Ιρλανδία, σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες παγκοσμίως, στο Facebook.

Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους θα εγκατέλειπε την ζωή του στο Δουβλίνο για να επιστρέψει στην πατρίδα του, τόνισε πως είναι κυρίως συναισθηματικοί. «Η ανάγκη για μεγαλύτερη συναισθηματική ‘’πληρότητα’’ από μόνη της ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να σε οδηγήσει στην επιστροφή» παραδέχεται. «Όμως δεν αρκεί πάντα, αν δεν συνδεθεί και με συγκεκριμένες μισθολογικές απολαβές/ επαγγελματικές ευκαιρίες».

Η Θεοδώρα Βέργα, απόφοιτος του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Paris Dauphine, ζει και εργάζεται στο Παρίσι από το 2011.

«Ο μισθός και οι παροχές είναι σαφώς σημαντικοί παράγοντες για την προσέλκυση ενός υποψηφίου, αλλά και για την ικανοποίηση και διατήρηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού. Το ευχάριστο εργασιακό κλίμα και η ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες. Προσωπικά, μια ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση θα αποτελούσε σίγουρα ένα ισχυρό κίνητρο για να επιστρέψω Ελλάδα» τονίζει.

Με το πτυχίο Βιολογίας του ΕΚΠΑ, ο Σαράντης Κορνιώτης, Ερευνητής – Ανοσολόγος στο Ινστιτούτο Κιουρί στο Παρίσι, αναχώρησε από την Ελλάδα το 2008 (πριν ξεκινήσει η κρίση) για τις μεταπτυχιακές του σπουδές.

«Η κρίση ήταν ίσως ο λόγος για τον οποίο δεν επέστρεψα όταν το επιθυμούσα και σίγουρα ο λόγος για τον οποίο ζω και εργάζομαι ακόμα στο εξωτερικό» επισημαίνει. Ως νέος ερευνητής έχει πολλές επιλογές καριέρας, αν και εκείνος προτιμά να διεκδικήσει μια μόνιμη ακαδημαϊκή θέση. Ωστόσο το δίλημμα μεταξύ Γαλλίας-Ελλάδας είναι δύσκολο. «Θα επέστρεφα στην Ελλάδα γιατί μου έλειψε η χώρα μου, γιατί δε μπορώ ακόμα να δεχτώ ότι θα ζήσω για πάντα μακριά από την οικογένεια και τους παλιούς μου φίλους. Γιατί αγαπώ την χώρα μου και θα ήθελα να προσφέρω εκεί επαγγελματικά αν μπορώ».

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει στην Γαλλία το κράτος επενδύει, στηρίζει και ενισχύει την έρευνα και την καινοτομία, ενώ στην Ελλάδα απομένει να γίνουν πολλά για την οικονομική ενίσχυση νέων ερευνητών και την στήριξη των ερευνητικών ιδρυμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider