Τρία «κύματα» αναδρομικών έρχονται για τους συνταξιούχους από τον Οκτώβριο έως το τέλος του έτους, ενώ ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο χρόνος καταβολής των αναδρομικών 11μήνου που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα δώσει τα αναδρομικά από το επίμαχο 11μηνο εφάπαξ, σε μία δόση, από τις περικοπές των κύριων συντάξεων και όχι από τα δώρα και τις επικουρικές. Πιθανός χρόνος καταβολής τους θεωρείται ο Δεκέμβριος, δίχως να αποκλείεται να καταβληθούν νωρίτερα.

Η σχετική διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες και εκεί θα φανεί αν τις επιστροφές αναδροµικών θα λάβουν μόνο όσοι είχαν το 2012 άθροισµα κύριων, επικουρικών και µερισµάτων πάνω από 1.000 ευρώ µεικτά, είτε έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη είτε όχι.

Ωστόσο, μέχρι τότε, ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων θα εισπράξουν αναδρομικά από αυξήσεις που δικαιούνται στις συντάξεις τους και δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Πιο συγκεκριμένα: 

ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ:  Αναδρομικά ενός έτους (από 1/9/2019 μέχρι 1/9/2020) που θα φτάνουν έως και τα 3.000 ευρώ θα λάβουν με τις συντάξεις Νοεμβρίου (που πληρώνονται στο τέλος Οκτωβρίου) οι νέοι συνταξιούχοι με 30 και άνω έτη ασφάλισης.

Κατ' εφαρμογή του νόμου Βρούτση, οι νέοι συνταξιούχοι με πολλά έτη ασφάλισης μετά τις 13 Μαϊού του 2016, θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση στην τσέπη τους, ενώ όσοι έχουν προσωπική διαφορά, θα πάρουν την αύξηση επάνω από το ποσό της προσωπικής τους διαφοράς.

Πάντως αυξήσεις στην... τσέπη τους θα πάρουν περίπου 400.000 συνταξιούχοι , ενώ άλλοι περίπου 500.000 θα έχουν μόνο λογιστική αύξηση (λόγω προσωπικής διαφοράς), αλλά θα διασφαλίσουν από φέτος τις αυξήσεις, που αντί για το 2027 θα έρθουν από το 2024 ίσως και νωρίτερα.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ:  Αναδρομικά από 1.000 έως 7.000 ευρώ σε όλες τις προσωρινές συντάξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί από τον Μάιο του 2016 και μετά, «έρχονται» τον Οκτώβριο.

Οι αυξήσεις μεσοσταθμικά θα φτάνουν τα 285 ευρώ τον μήνα και αφορούν χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους που κατέθεσαν αίτηση από 13/5/2016 και έπειτα και εκκρεμεί ακόμη η οριστική τους σύνταξη.

Η προσωρινή σύνταξη στα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και μετά.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολουμένους και στους αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου, αντί 50% που είχε υπολογιστεί.

Από τις αυξήσεις αυτές και τα αναδρομικά εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, καθώς λαμβάνουν ήδη το 50% των μέσων μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών τους του τελευταίου 12μήνου πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Μειώνεται η «ποινή» στις συντάξεις για περίπου 20.000 εργαζόμενους συνταξιούχους, γεγονός που θα επιφέρει αύξηση κατά 75% στη μηνιαία σύνταξή τους, καθώς και αναδρομικά τουλάχιστον 8 μηνών που υπολογίζεται να δοθούν τον προσεχή Οκτώβριο ή το αργότερο το Νοέμβριο.

Στο πρόσφατο ασφαλιστικό νομοσχέδιο νομοθετήθηκε η μείωση της ποινής για τους συνταξιούχους που εργάζονται από 60% σε 30% στο άθροισμα των κυρίων και επικουρικών συντάξεων.

Διαβάστε επίσης: