Μικρότερες συντάξεις από 2 έως 10 ευρώ είδαν πολλοί συνταξιούχοι στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς σήμερα, καθώς πιστώθηκαν οι συντάξεις Ιουνίου στους ασφαλισμένους του πρ.ΙΚΑ, Τραπεζών και ΟΤΕ με βάση τον ΑΜΚΑ τους.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κατήγγειλαν το γεγονός των μειωμένων απολαβών, αναγκάζοντας τον υφυπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη να προχωρήσει στην αιτιολόγηση των...ξαφνικών περικοπών.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό realfm 97,8, ο υφυπουργός διευκρίνισε πως: «δύο πράγματα συμβαίνουν. Το ένα είναι μια παλιά εισφορά των 5 ευρώ που είχε νομοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί.

Το δεύτερο έχει να κάνει με το εξής: τώρα πληρώνονται οι κύριες συντάξεις και αυτοί που έχουν αυξήσεις στις επικουρικές -τις οποίες θα δουν μόλις πληρωθούν οι επικουρικές σε μερικές ημέρες- έχουν και λίγο μεγαλύτερο φόρο. Δηλ. αν πρόκειται να πάρεις 100 ευρώ αύξηση, έχεις και 10 ευρώ επιπλέον φόρο, ο οποίος κατά κύριο λόγο σού αφαιρείται από την κύρια σύνταξη». Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, θα δοθούν σχετικές διευκρινίσεις και από τον ΕΦΚΑ με ανακοίνωση. 

Η αύξηση των επικουρικών συντάξεων από τον Ιούνιο είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της φορολογίας του εισοδήματος των συνταξιούχων, ένα μέρος της οποίας πέρασε και στις κύριες συντάξεις, με αποτέλεσμα να φανούν σήμερα μειωμένες σε κάποιους από τις 250.000 συνταξιούχους που θα δουν στις 2 Ιουνίου τις αυξήσεις.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η Διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισαν από τον μήνα αυτό να παρακρατήσουν αναδρομικά (από το 2017) την ειδική κράτηση 0,20 ευρώ ανά μήνα υπέρ των συνταξιουχικών οργανώσεων. Για τους παλαιούς συνταξιούχους, η παρακράτηση ανέρχεται σε 8,4 ευρώ (0,20 ευρώ επί 42 μήνες).