Δεκαήμερο αιτήσεων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, για το επίδομα των 800 ευρώ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεκαήμερο αιτήσεων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, για το επίδομα των 800 ευρώ
Περιθώριο έως τις 10 Απριλίου έχουν οι εργοδότες, για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής της ψηφιακής υπεύθυνης δήλωσης. 

Χρηματική ενίσχυση, φορολογικά και ασφαλιστικά προνόμια και «πάγωμα» του μισθολογικού κόστους θα επωφεληθούν περίπου 800.000 επιχειρήσεις οι οποίες θα υποβάλλουν ψηφιακή αίτηση στο ΕΡΓΑΝΗ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, για να ενταχθούν στο πλαίσιο στήριξης.

Περιθώριο μέχρι την επόμενη Παρασκευή 10 Απριλίου έχουν οι εργοδότες για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής της ψηφιακής υπεύθυνης δήλωσης στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη», δεδομένου ότι η επιχειρηματική τους δραστηριότητα ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής.

Η εν λόγω προθεσμία έληγε σήμερα Τρίτη 31 Μαρτίου, αλλά πήρε παράταση προκειμένου να δοθεί χρόνος για να δηλώσουν όλοι όσοι έχουν κλείσει προσωρινά:

α) την αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας με εντολή δημόσιας αρχής,

β) τα στοιχεία του εκμισθωτή και του επαγγελματικού ακινήτου για να λάβουν την έκπτωση 40%

γ) τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και

δ) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με απόλυση είτε με παραίτηση.

Μέχρι χθες είχαν κάνει αιτήματα 295.246 επιχειρήσεις που αφορούν σε 410.705 εργαζόμενους.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, υπάρχει στο σύστημα “Εργάνη” νέα φόρμα υποβολής η οποία είναι εμπλουτισμένη με τα ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα για το 2018, ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις να μπορούν να υποβάλλουν τις ειδικές ψηφιακές αιτήσεις, ανάλογα με το αν ανήκουν στην κατηγορία που έκλεισαν με κρατική εντολή ή ως πλήττονται βάσει ΚΑΔ.

Απαραίτητη προϋπόθεση ένταξης στο ευνοϊκό καθεστώς είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Οι αιτήσεις των επαγγελματιών

Την Δευτέρα 6 Απριλίου, τη «σκυτάλη» παίρνουν οι θιγόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργοδότες ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλουν το σχετικό ψηφιακό έντυπο στο σύστημα «Εργάνη», για να λάβουν και οι ίδιοι την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ.

Προϋπόθεση και σ΄αυτήν την περίπτωση είναι να διατηρηθούν στο ακέραιο οι θέσεις εργασίας.

Οι αιτήσεις των εργαζομένων

Περίπου 1,7 εργαζόμενοι θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, με πληρωμένες ασφαλιστικές εισφορές για 45 ημέρες και αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες.

Την Τετάρτη 1η Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλουν την δική τους υπεύθυνη δήλωση τμηματικά έως τις 10 Απριλίου και ανά μέρα ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, ως εξής:

Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1

Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2

Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3

Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4

Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5

Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6

Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7

Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8

Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9

Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Η υποβολή των ψηφιακών υπεύθυνων δηλώσεων είναι απαραίτητα για την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider