ΕΡΓΑΝΗ: Από σήμερα νέα φόρμα υποβολής, με ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΡΓΑΝΗ: Από σήμερα νέα φόρμα υποβολής, με ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας
Έως και αύριο 31 Μαρτίου έχουν περιθώριο οι εργοδότες επιχειρήσεων που έκλεισαν με διοικητική εντολή να υποβάλλουν την ειδική ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση στο Εργάνη.

Νέες κατηγορίες επιχειρήσεων μπορούν από σήμερα να μπουν στο προστατευτικό καθεστώς των διατάξεων για τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό και να τύχουν μείωσης ενοικίου, αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και χορήγησης επιδόματος 800 ευρώ για το προσωπικό τους.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, από σήμερα Δευτέρα 30 Μαρτίου υπάρχει στο σύστημα “Εργάνη” νέα φόρμα υποβολής η οποία είναι εμπλουτισμένη με τα ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα για το 2018, ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις να μπορούν να υποβάλλουν τις ειδικές ψηφιακές αιτήσεις, ανάλογα με το αν ανήκουν στην κατηγορία που έκλεισαν με κρατική εντολή ή ως πλήττονται βάσει ΚΑΔ.

Επίσης από σήμερα το Έντυπο Εργοδοτών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έχει εμπλουτιστεί με τις κατηγορίες ΚΑΔ που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες:

- “shop–in a – shop” και

- “επιχειρήσεων έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες σε Μητρώο Online Media”.

“Από βήματος σήμερα καλώ επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν ήδη υποβάλλει δήλωση ως πληττόμενοι με βάση τον κύριο ΚΑΔ της επιχείρησης, αλλά, με βάση τον ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας βάσει ακαθάριστων εσόδων του 2018, εντάσσονται στις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, να υποβάλλουν συμπληρωματικά νέο έντυπο Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς να συμπληρώσουν εκ νέου τον πίνακα εργαζόμενων, ώστε να απολαύσουν αυτοί και οι εργαζόμενοί τους το μέτρο μείωσης του ενοικίου τους”.

Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε η ειδική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, στην οποία οι εργοδότες συμπλήρωσαν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα και αιτήθηκαν:

α) μείωση 40% του επαγγελματικού μισθώματος και

β)αναστολή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων τους προκειμένου οι εργαζόμενοι με την σειρά τους να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχουν κάνει αιτήματα 295.246 επιχειρήσεις που αφορούν σε 410.705 εργαζόμενους.

Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλουν το ηλεκτρονικό έντυπο και οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν πληγεί (βάσει ΚΑΔ) και θα ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που οι ΚΑΔ τους ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις από τους εργαζόμενους

Υπενθυμίζεται πως έως και αύριο 31 Μαρτίου έχουν περιθώριο οι εργοδότες επιχειρήσεων που έκλεισαν με διοικητική εντολή να υποβάλλουν την ειδική ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κάνει αιτήματα 295.246 επιχειρήσεις που αφορούν σε 410.705 εργαζόμενους.

Από την Τετάρτη 1η Απριλίου θα ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους.

Εκεί οι εργαζόμενοι θα συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα για την μείωση 40% του μισθώματος της α’ κατοικίας τους (ισχύει μόνο για εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή) όσο και για να λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider