Ποιοι νέοι και παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στη σύνταξή τους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι νέοι και παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στη σύνταξή τους
Διπλάσια ανταποδοτική σύνταξη μπορούν να εισπράξουν περίπου 100.000 ασφαλισμένοι που πλήρωναν υψηλές εισφορές και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2030.

Διπλάσια ανταποδοτική σύνταξη μπορούν να εισπράξουν περίπου 100.000 ασφαλισμένοι που πλήρωναν υψηλές εισφορές και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2030.

Πρόκειται για εργαζόμενους σε πρώην ΔΕΚΟ και Τράπεζες που ασφαλίζονταν στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και παράλληλα διπλοασφαλισμένοι, οι οποίοι κατέβαλλαν υψηλότερες εισφορές από το γενικό ασφάλιστρο του 20%, που ίσχυε ως γενικός κανόνας στο ΙΚΑ.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι κερδίζουν την προσαύξηση του νόμου Κατρούγκαλου, κυρίως αν συγκεντρώνουν πολλά χρόνια ασφάλισης με υψηλές εισφορές.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος ασφάλισης κατά την διάρκεια του οποίου ο ασφαλισμένος κατέβαλλε εισφορές άνω του 20%, τόσο μεγαλύτερη προσαύξηση δικαιούται.

Οι δικαιούχοι των νέων συντάξεων θα λάβουν προσαύξηση στη σύνταξή τους, που υπολογίζεται σε 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα που υπερβαίνει τις αντίστοιχες εισφορές του ΙΚΑ και για το σύνολο των ετών που έχουν καταβληθεί επιπλέον εισφορές.

Δεν ξεκινά δηλαδή ο εν λόγω υπολογισμός από το 2002 όπως γίνεται με την εξαγωγή του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών, αλλά επεκτείνεται στο σύνολο του ασφαλιστικού βίου.

Κερδισμένοι και οι τωρινοί συνταξιούχοι

Ο νέος τρόπος υπολογισμού αφορά και περίπου 50.000 ήδη συνταξιούχους πριν από την 12/5/2016 (ημερομηνία εφαρμογής του ν. Κατρούγκαλου) των οποίων οι συντάξεις θα αυξηθούν, λόγω της προσαύξησης στο ανταποδοτικό τους μέρος.

Πρόκειται για συνταξιούχους που ανήκουν στα λεγόμενα «ρετιρέ» (ΔΕΚΟ, τράπεζες κλπ), των οποίων οι συντάξεις θα επανυπολογιστούν και θα αυξηθούν.

Η εν λόγω προσαυξητική προσωπική διαφορά πρέπει να καταβληθεί σε δόσεις σε βάθος 5ετίας, αρχής γενομένης από φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider