Ψαλίδι 30% σε όλες τις συντάξεις - Πλαφόν τα 1.000 ευρώ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψαλίδι 30% σε όλες τις συντάξεις - Πλαφόν τα 1.000 ευρώ

Δεν έχουν τέλος οι περικοπές στο ύψος των συντάξεων που φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή.

Παρότι οι πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους των Θεσμών να φτάνουν στις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα, με στόχο την εκ νέου έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το υπουργείο Εργασίας επείγεται να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί πριν το Πάσχα.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι καμία μείωση δεν θα επέλθει στις κύριες συντάξεις. «Με τη συμφωνία δεν θα επιβαρυνθούν τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, ούτε θα υπάρξει μείωση κύριων συντάξεων», διαβεβαίωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ το Σάββατο.

Πάντως, όπως προκύπτει από τις τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, κατόπιν των πρόσφατων διαβουλεύσεων με τους δανειστές, οι περικοπές θα είναι πολύ πιο οδυνηρές και θα αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο τους νέους.

Όλες οι σημερινές κύριες συντάξεις θα επανυπολογιστούν με βάση τον νέο τύπο που φέρνει το νομοσχέδιο, δηλαδή Εθνική Σύνταξη και ανταποδοτικό τμήμα με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Μέχρι το τέλος του 2017 οι καταβαλλόμενες συντάξεις παραμένουν ως έχουν, αφαιρούμενης της εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης, που νομοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Από το 2018 αρχίζει η αναπροσαρμογή των σημερινών συντάξεων, με συντελεστή που θα διαμορφώνεται με βάση το ΑΕΠ και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Με τα νέα δεδομένα λοιπόν, όλες οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, θα επανϋπολογιστούν με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές που είχαν οι συνταξιούχοι όταν συνταξιοδοτήθηκαν. Ο επανϋπολογισμός, θα γίνει με συντελεστή 0,45% για κάθε χρόνο, ενώ τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης θα διαμορφωθούν στο 13,5% για 30 έτη, στο 15,75% για 35 έτη, στο 18% για 40 έτη και στο 18,9% για τα 42 έτη.

Στα 1.000 ευρώ η ανώτατη σύνταξη

Πλαφόν τα 1.000 ευρώ θα έχουν όλες οι νέες συντάξεις ακόμη και εκείνων που θα φύγουν με πολλά χρόνια ασφάλισης (35ετία και άνω). Ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων όσων βγουν από την ψήφιση του νόμου και μετά, οδηγεί σε απώλειες που κυμαίνονται μεταξύ 10% και 30%.

Θιγμένοι θα είναι τόσο οι μισθωτοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι, όσο και οι ελευθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες. Μάλιστα τα 1.000 ευρώ σύνταξη θα «αγγίξουν» μόνο όσοι καταφέρουν να φτάσουν στα 38-39 χρόνια εργασίας, με μέσες αποδοχές από 1.600 ευρώ και πάνω.

Οι απώλειες λόγω του καινούργιου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης θα είναι ιδιαίτερα αισθητές για την προνομιακή κατηγορία εκείνων που προέρχονται από το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες και θα οφείλονται τόσο στα νέα ποσοστέ αναπλήρωσης, όσο και στον γεγονός ότι από 1/1/2016 ως βάση υπολογισμού θα λαμβάνονται οι αποδοχές της τελευταίας 15ετίας.

Κάθε χρόνο θα προτίθεται και από ένα έτος (το 2017 θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των αποδοχών 16 ετών, το 2018 των 17 ετών κ.α.) ώστε σταδιακά ο υπολογισμός να γίνεται με βάση τις αποδοχές ολόκληρου του εργασιακού βίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider