Ανατροπές για τους αγρότες, βελτιώσεις για τους επιστήμονες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανατροπές για τους αγρότες, βελτιώσεις για τους επιστήμονες

Νέα δεδομένα προκύπτουν για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ότι θα ισχύσουν βελτιωμένες προτάσεις για τις εν λόγω επαγγελματικές ομάδες.

Ειδικά για τους αγρότες, προβλέπεται εισφορά 20% επί του εισοδήματός τους από 1/1/2021, ανεξάρτητα από τον χρόνο που ασφαλίστηκαν, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έκαναν δεκτή την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κλάσης, μεταξύ 16% και 20%. Η άρνηση των δανειστών αφορά και την πενταετή μεταβατική περίοδο προκειμένου να ενταχθεί ο ΟΓΑ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Κατά συνέπεια δύο από τις βασικές υποσχέσεις της Κυβέρνησης προς τον αγροτικό κόσμο δεν θα ισχύσουν και επομένως δεν θα περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Εκτός του νέου Υπερ-Ταμείου θα παραμείνουν μόνο οι προνοιακού χαρακτήρα παροχές του ΟΓΑ, καθώς και οι μη συνταξιοδοτικού χαρακτήρα αρμοδιότητες του ΝΑΤ.

Οι αγροτικές εισφορές θα καθορίζονται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Έως το τέλος του 2016, το ύψος της μηνιαίας εισφοράς διαμορφώνεται στο 10% και υπολογίζεται επί των υφιστάμενων ασφαλιστικών κατηγοριών, ενώ για το 2017, οι εισφορές «σκαρφαλώνουν» στο 14%, το 2018 στο 16%, το 2019 στο 18% και το 2020 στο 19%, ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εφεξής ισχύει το 20%.

Νέο σημείο εκκίνησης θα έχουν οι εκπτώσεις εισφορών και για τους νέους επιστήμονες, καθώς «ανέβηκε» στις 13.000 ευρώ το εισοδηματικό όριο από το οποίο θα ξεκινούν οι εκπτώσεις για τους τους επιστήμονες ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ . Πιο συγκεκριμένα, η νέα βελτιωμένη διάταξη, προβλέπει έκπτωση εισφορών κατά 50% για την τριετία 2017-2019, η οποία θα ξεκινά από εισοδήματα έως 13.000 ευρώ (έναντι 10.000 ευρώ της αρχικής διάταξης) και θα μειώνεται κατά 1% ανά 1.000 ευρώ, ώστε να μηδενιστεί για εισοδήματα άνω των 58.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό της μηνιαίας εισφοράς, θα ανέλθει στο 20% επί του μηνιαίου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες και για αυτοαπασχολούμενους σταδιακά. Υπολογίζεται ότι για την πρώτη διετία θα ανέλθει στο 14% μετά για μια τριετία στο 17% και μετά την πενταετία θα ανέλθει στο 20%. Ωστόσο δεν ισχύει η δυνατότητα των επιστημόνων να δημιουργήσουν επαγγελματικό ταμείο και να μην ενταχθούν τα επικουρικά τους και τα εφάπαξ στις γενικές διατάξεις της προωθούμενης μεταρρύθμισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider