Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή στο παρελθόν, έρχονται στην επιφάνεια δύο βασικές ανάγκες για τον μέσο Έλληνα πολίτη. Η πρώτη είναι η διασφάλιση στο μέτρο του δυνατού της υγείας και της περιουσίας του. Η δεύτερη είναι να διαθέσει όσο γίνεται λιγότερα χρήματα προκειμένου να πετύχει αυτή την εξασφάλιση. Με άλλα λόγια αναδεικνύεται η ανάγκη της φθηνής αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματικής ασφάλισης.

Πώς όμως μπορεί να επιτευχθεί ένας τέτοιος συνδυασμός; Το ακριβό είναι πάντα και καλό; Τελικά ό,τι πληρώνεις, παίρνεις; Πώς μπορεί ο Έλληνας ασφαλιζόμενος σήμερα να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τα χρήματα του, προκειμένου και να ασφαλιστεί με σιγουριά αλλά και να μην χρειαστεί να πληρώσει μία περιουσία;

Αρχικά, είναι απαραίτητο να αποφασίσουμε πόσα χρήματα είμαστε σε θέση να διαθέσουμε για την ασφάλιση της υγείας και των περιουσιακών μας στοιχείων. Σκόπιμο είναι να συμπεριλάβουμε στον ετήσιο οικογενειακό προγραμματισμό μας το κονδύλι της ασφάλισης, το οποίο μάλιστα θα είναι ανελαστικό και δεν θα «κουρεύεται» με την πρώτη δυσκολία.

Στη συνέχεια πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τί ακριβώς θέλουμε να ασφαλίσουμε. Για παράδειγμα μπορούμε να καταλήξουμε πως θέλουμε να ασφαλίσουμε την οικογένεια μας για νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να μην αγοράσουμε κάποιο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Επιπρόσθετα μπορούμε να ασφαλίσουμε με μικτή ασφάλιση το ένα από τα δύο αυτοκίνητα μας και με τις βασικές καλύψεις το δεύτερο που είναι παλαιότερο.

Έχοντας στο μυαλό μας το μείγμα ασφάλισης που επιθυμούμε, ερευνούμε τις εναλλακτικές μας μέσω δύο καναλιών. Από την μία πλευρά ζητούμε προσφορές από τον ασφαλιστή μας και από την άλλη ψάχνουμε στο internet για ασφαλιστικά πακέτα που μας ταιριάζουν. Αξιοποιούμε τον ασφαλιστή μας, κάνοντας του ερωτήσεις για ό,τι μας προτείνει ο ίδιος αλλά και για ό,τι βρίσκουμε στο internet. Δεν ξεχνούμε πως επιδιώκουμε να βρούμε πακέτα ασφάλισης σε κάθε μία ασφαλιστική εταιρία. Ψάχνουμε για την καλύτερη δυνατή τιμή που μπορούμε να έχουμε εάν πάμε στην ίδια εταιρία την ασφάλιση και της υγείας και της περιουσίας μας. Συνήθως το να ασφαλίζουμε αλλού για παράδειγμα το αυτοκίνητο και αλλού την υγεία μας δεν είναι ιδιαίτερα οικονομικό.

Προτού πάρουμε όμως την τελική μας απόφαση δεν ξεχνούμε να ρωτήσουμε και να αξιολογήσουμε το after sales service που προσφέρει η κάθε ασφαλιστική. Το να πληρώσουμε σήμερα λίγα, πηγαίνοντας σε μία εταιρία, η οποία δεν είναι φερέγγυα και δεν φημίζεται για την εξυπηρέτηση της, θα μας οδηγήσει σε βάθος χρόνου στο να χάσουμε χρήμα αλλά και να μην έχουμε την εξυπηρέτηση που επιθυμούμε.

Συνοπτικά επομένως για να ασφαλιστούμε καλά και φθηνά, διαμορφώνουμε το budget μας, κάνουμε έρευνα αγοράς, ψάχνουμε ιδιαίτερα τις προσφορές μέσω internet και τα πακέτα ασφάλισης και φροντίζουμε να αξιολογήσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εταιριών στις οποίες θα εμπιστευτούμε την ασφάλισης της υγείας και της περιουσίας μας.